Ingredienser

  • 25 g gær
  • 1 flaske porter
  • 2 dl ymer
  • 2 spsk mørk sirup
  • 1 spsk salt
  • 120 g kartofler
  • 375 g rugmel
  • 325 g hvedemel

Tilberedning

Kog kartoflerne. Opløs gæren i lun porter og tilsæt ymer, sirup og salt. Mos de kogte kartofler med en gaffel, og rør dem i sammen med rugmel. Tilsæt det meste af hvedemelet, og ælt dejen godt. Tilsæt evt. mere hvedemel. Når dejen har fået nok hvedemel, skal den være klistret og hænge i fingrene. Lad dejen efterhæve i ca. 1 time på et lunt sted.

Beklæd en rugbrøds- eller to sandkageforme med bagepapir. Ælt dejen igen og hæld dejen i formen. Den må højst fylde 2/3 af formen. Prik overfladen tæt med en gaffel og lad den efterhæve i ca. 30 min. Bag brødet i ovnen ved 200 grader i ca. 50 min. på nederste rille. Vend brødet ud på en bagerist, og bank det i bunden. Hvis det lyder hult, er det færdigt, ellers kom det tilbage i formen og bag det lidt længere.

Energifordeling pr. person, medmindre andet er angivet

Pr. 100 g : 1000 kJ (250 kcal). Kulhydrat 62 g. Fedt 2 g, heraf mættet fedt <1 g. Kostfibre 5,5