Ingredienser
- 25 g gær
- 1 flaske porter
- 2 dl ymer
- 2 spsk mørk sirup
- 1 spsk salt
- 120 g kartofler
- 375 g rugmel
- 325 g hvedemel
Tilberedning
Kog kartoflerne. Opløs gæren i lun porter og tilsæt ymer, sirup og salt. Mos de kogte kartofler med en gaffel, og rør dem i sammen med rugmel. Tilsæt det meste af hvedemelet, og ælt dejen godt. Tilsæt evt. mere hvedemel. Når dejen har fået nok hvedemel, skal den være klistret og hænge i fingrene. Lad dejen efterhæve i ca. 1 time på et lunt sted.
Beklæd en rugbrøds- eller to sandkageforme med bagepapir. Ælt dejen igen og hæld dejen i formen. Den må højst fylde 2/3 af formen. Prik overfladen tæt med en gaffel og lad den efterhæve i ca. 30 min. Bag brødet i ovnen ved 200 grader i ca. 50 min. på nederste rille. Vend brødet ud på en bagerist, og bank det i bunden. Hvis det lyder hult, er det færdigt, ellers kom det tilbage i formen og bag det lidt længere.
Energifordeling pr. person, medmindre andet er angivet
Pr. 100 g : 1000 kJ (250 kcal). Kulhydrat 62 g. Fedt 2 g, heraf mættet fedt <1 g. Kostfibre 5,5