Ingredienser

Tandoori
  • 150 gram bønner de sorte
  • 150 gram kikærter
  • 150 gram linser (de grønne)
  • salt
  • peber
  • 1 tsk. kommen
  • 1 tsk spidskommen
  • 1 spsk garam marsale
  • 1 tsk cayenne peber
  • 1 tsk gurkemeje
  • 2 løg
  • 2 fede hvidløg
  • ½ knoldselleri
  • 1 øl, mørk stout
  • 1 dåse flåede tomater
  • ca. 2 dl. vand
  • 300 gram svampe
  • 1 tsk. tørret, eller et par kviste frisk timian
  • 4 laurbærblade
Mash af den vilde slags
  • 1-2 søde kartofler
  • 4 store kartofler
  • 2 spsk. olivenolie
  • salt
  • peber
  • 1 tsk. timian
  • 1 fed hvidløg
  • 1 spsk. sennep
Dip
  • 2 dl. skyr
  • salt og peber

Tilberedning

Tandoori gryde

De sorte bønner og kikærterne udblødes natten over og koges efter anvisningen på pakken. De grønne linser skal ikke udblø­des, men kan koges med.
De kogte bønner, kikærter og lin­ser brunes godt af i en tykbun­det gryde. Tilsæt derefter alle krydderierne. Svits i 3 minutter, men uden at det tager farve.
Løg, hvidløg og knoldselleri ren­ses og skæres groft. Bland dem med bælgfrugterne. Tilsæt flåede tomater, vand og øl.
Læg låg på og lad det snurre i 45-60 minutter. Hold øje og spæd gerne til med vand under­vejs (brug fx kartoffelvand fra kartoflerne).
Svampene renses, ristes på en pande og tilsættes retten sam­men med timiankviste og laur­bærblade.

Mash af den vilde slags
Kartoflerne koges møre med skind på og moses med et piskeris. Tilsæt olie samt salt og peber. Vend mosen med timian. Et lille trick herfra; tilsæt lidt sennep og hvidløg.

Serveres med iskoldt skyr rørt med salt og peber.

Opskriften er fra Hjerteliv nr. 1, 2021 ”Mandemad” af tv-kokken Claus Holm

 

Frugt og grønt pr. person

200 g

Energifordeling pr. person, medmindre andet er angivet

3000 kJ/750 kcal. Kulhydrat 90 g, kostfiber 22 g. Fedt 13 g, heraf 2 g mættet fedt

Hjerteliv nr. 1, 2021