Ingredienser
Dej (10 stk. boller)- 200 g dampet broccoli, squash eller gulerod
- 4 ½ dl vand
- 10 g gær
- 350 g hvid hvede (en fuldkornshvedemel)
- 1 spsk. salt
- 150 g groft ølandshvedemel
Tilberedning
Dag 1
Kom broccoli i en blender, og kør til en broccolimos.
Hæld vandet i en skål, og opløs gæren heri. Tilsæt hvid fuldkornshvede, og rør dejen godt sammen. Tilsæt salt og broccoli og dernæst groft ølandshvedemel. Ælt dejen på en røremaskine i 10-15 minutter ved middel til høj hastighed, indtil dejen er elastisk og slipper skålens sider.
Hæld dejen i en skål med låg, og stil den tildækket til hævning på køl i ca. 12 timer.
Dag 2
Hæld forsigtigt dejen ud på et melet bord. Undgå at ælte for meget. Del dejen i 10 stykker, og form dem skødesløst til boller. Læg dem på et stykke bagepapir, og lad dem hæve, mens ovnen bliver varm.
Tænd ovnen på 250 grader varmluft, og lad en bageplade blive i ovnen, så den bliver godt varm. Løft forsigtigt bagepapir med boller over på den varme bageplade, og bag bollerne i ovnen i 5 min. Sænk varmen til 200 grader, og bag i yderligere 10 min.
Sluk ovnen, og lad bollerne stå i ovnen på eftervarmen i yderligere 10 min. Afkøl bollerne på en bagerist.
Frugt og grønt pr. person
ca. 20 g
Energifordeling pr. person, medmindre andet er angivet
750 kJ/175 kcal. Kulhydrat 32 g. Fedt 1 g, heraf mindre end 1 g mættet fedt
Hjerteliv nr. 4, 2022