Ingredienser
- 100 g knækkede rugkerner
- 100 g grovvalsede havregryn
- 100 g fuldkornsmel, fx hvid hvede-, spelt- eller grahamsmel
- 4 dl vand
- 1 dl yoghurt 0,1%
- 25 g gær
- 1 tsk groft salt
- 25 g rosiner
- 225 g hvedemel (ca.)
- vand til pensling
- 75 g grovvalsede havregryn til drys
Tilberedning
Kom rugkerner, havregryn og fuldkornshvedemel i en lille gryde sammen med vandet. Kog det i 2 minutter til en tyk grød. Tag gryden af varmen, og afkøl grøden, til den er fingervarm.
Hæld yoghurten i en skål, og opløs gæren heri. Tilsæt salt, rosiner og grød, og rør det godt sammen. Ælt hvedemel i dejen lidt ad gangen, og rør dejen i ca. 5 minutter. Dejen skal være fugtig.
Lad dejen hæve tildækket et lunt sted i ca. 1 time.
Form dejen til 9 boller. Lad dem efterhæve i ca. 30 minutter. Pensl bollerne med vand, og drys dem med havregryn.
Bag bollerne i midten af ovnen ved 225 grader i ca. 20 minutter.
Energifordeling pr. person, medmindre andet er angivet
Pr. stk.: 1052 kJ (251 kcal). Kulhydrat 52 g. Fedt 2 g, heraf mættet fedt 0,4 g. Fuldkorn pr. portion: 42 g (58%). Kostfibre pr. portion: 6 g.
Ude og Hjemme, uge 13, 2014