Ingredienser

  • 100 g knækkede rugkerner
  • 100 g grovvalsede havregryn
  • 100 g fuldkornsmel, fx hvid hvede-, spelt- eller grahamsmel
  • 4 dl vand
  • 1 dl yoghurt 0,1%
  • 25 g gær
  • 1 tsk groft salt
  • 25 g rosiner
  • 225 g hvedemel (ca.)
  • vand til pensling
  • 75 g grovvalsede havregryn til drys

Tilberedning

Kom rugkerner, havregryn og fuldkornshvedemel i en lille gryde sammen med vandet. Kog det i 2 minutter til en tyk grød. Tag gryden af varmen, og afkøl grøden, til den er fingervarm.

Hæld yoghurten i en skål, og opløs gæren heri. Tilsæt salt, rosiner og grød, og rør det godt sammen. Ælt hvedemel i dejen lidt ad gangen, og rør dejen i ca. 5 minutter. Dejen skal være fugtig.

Lad dejen hæve tildækket et lunt sted i ca. 1 time.

Form dejen til 9 boller. Lad dem efterhæve i ca. 30 minutter. Pensl bollerne med vand, og drys dem med havregryn.

Bag bollerne i midten af ovnen ved 225 grader i ca. 20 minutter.

Energifordeling pr. person, medmindre andet er angivet

Pr. stk.: 1052 kJ (251 kcal). Kulhydrat 52 g. Fedt 2 g, heraf mættet fedt 0,4 g. Fuldkorn pr. portion: 42 g (58%). Kostfibre pr. portion: 6 g.

Ude og Hjemme, uge 13, 2014