Ingredienser

1. dag: Fordej
  • 5 g gær
  • 2½ dl vand
  • 100 g fuldkornsdurummel, gerne italiensk, eller fuldkornsspeltmel
  • 100 g almindeligt hvedemel
2. dag: Bolledej
  • 10 g gær
  • 3 dl vand
  • fordejen
  • 300 g hvid hvedemel
  • 1 spsk groft salt
  • 300 g pizzamel eller almindeligt hvedemel (cirka)
  • 1 spsk olivenolie

Tilberedning

18 boller

1. dag
Fordej Opløs gæren i koldt vand i en skål og rør melet i lidt ad gangen, til dejen er samlet, men stadig lind. Læg film over skålen og lad den stå ved stuetemperatur i 12-24 timer.

2. dag
Bolledej Opløs gæren i koldt vand og tilsæt fordejen. Rør, til blandingen er ensartet. Rør det hvide hvedemel og salt i. Tilsæt pizzamelet gradvist, mens du ælter dejen godt i 10 minutter, gerne længere. Dejen skal stadig være ret klistret. Gnid eventuelt dine hænder ind i olie, så er dejen nemmere at arbejde med. Vend dejen i en skål med olivenolie, film den og stil den til hævning i 6-12 timer i køleskabet eller i 2-3 timer ved stuetemperatur.

Vend dejen ud på et meldrysset bord og saml den til en lang pølse uden at arbejde for meget med den. Skær pølsen i 18 stykker og læg dem på to bageplader, beklædt med bagepapir eller drysset med mel. Dyp kniven i mel eller olie før hvert snit, så dejen slipper kniven. Drys bollerne med mel, dæk dem til med viskestykker og lad dem efterhæve til næsten dobbelt størrelse.

Bag bollerne ved 230 grader i cirka 20 minutter. Lad bollerne køle af på en bagerist.

Bag eventuelt brød af dejen. Del den og form den til flutes, snoet om sig selv. Lad dem efterhæve og bag dem ved 220 grader i 30-40 minutter. Italiensk durummel har en anden smag og farve end dansk durummel.

Tip:
Bag eventuelt brød af dejen. Del den og form den til flutes, snoet om sig selv. Lad dem efterhæve og bag dem ved 220 grader i 30-40 minutter. Italiensk durummel har en anden smag og farve end dansk durummel.

Energifordeling pr. person, medmindre andet er angivet

Energi pr. stk.: 700kJ (170 kcal). Kulhydrat 33 g. Fedt 1 g, heraf mættet fedt mindre end 0,5 g. Fuldkorn: ca. 22 g.

Fuldkorn med Hjerteforeningen