Ingredienser

Flæskesteg
  • 1 svinekam med svær, 600 g
  • 1 spsk. groft salt
  • 1 spsk. majsstivelse
  • ½ l vand
  • salt og peber
Dampet grønkål med nødder og appelsin
  • ½ dl hasselnødder
  • 1 ubehandlet appelsin (både skal og saft)
  • stilke timian
  • 500 g grønkålsblade
Brunede kartofler
  • 1 kg små runde kartofler
  • 50 g sukker

Tilberedning

Flæskesteg
Sørg for at sværene er skåret helt igennem, også ude i siderne. Drys groft salt mellem alle sværene. Læg flæskestegen på en bagerist med en lille bradepande eller ildfast fad under.

Hæld vand i bradepanden og sæt stegen i ovnen ved 180 grader varmluft og steg den i ca. 1 time. Hvis sværen ikke er sprød på dette tidspunkt, kan man tænde for grillen – hold godt øje med stegen, så sværene ikke bliver brændte. Lad stegen trække på et skærebræt, mens skysaucen tilberedes. Sigt stegesky fra bradepanden op i en kasserolle. Skum fedtet af med en ske. Kog skyen op, rør majsstivelsen ud i lidt vand og jævn skyen. Kog den op under omrøring og smag saucen til med salt og peber.

Dampet grønkål med nødder og appelsin
Brun nødderne i ovnen 10-15 minutter, til de er brune og skallen kan gnides af. Hak dem groft. Rør appelsinsaft med appelsinskal og finthakket timian. Skyl grønkålen, rib den og skær den i meget grove stykker. Kog grønkålen i en stor gryde letsaltet vand i 5 minutter og lad den dryppe af i en sigte. Anret kålen på et fad, dryp appelsinsaften over og drys med nødder.

Brunede kartofler
Kog kartoflerne møre og pil dem. Skyl kartoflerne i vand lige inden de skal brunes. Varm sukkeret op på en stor pande, til det begynder at smelte og brune – rør ikke for meget i starten, så klumper det. Vend kartoflerne i karamellen, skru ned for varmen og lad kartoflerne varme igennem i karamellen. Tilsæt eventuelt lidt vand, hvis karamellen bliver for tyk, justér varmen undervejs, så kartoflerne når at blive gennemvarme, og ryst panden godt til kartoflerne er gyldne og karamelliserede på alle sider.

Skær sværen af flæskestegen. Skær hele fedtlaget af og kassér det. Skær stegen i skiver, anret dem på et fad, del sværen og fordel dem over kødet. Servér flæskestegen med skysauce, grønkål og brunede kartofler.

Frugt og grønt pr. person

166 g

Energifordeling pr. person, medmindre andet er angivet

2415 kJ (575 kcal). Kulhydrat 80 g. Fedt 12 g, heraf mættet fedt 2,6 g

Ude og Hjemme, uge 50, 2012