Fredag blev hverdagens helte fra hele landet hyldet, da Hjerteforeningen inviterede alle dem, som er indstillet til Årets Hjerteredder 2023, til fejring af deres indsats. Du kan stemme på Årets Hjerteredder allerede i dag.

Har du spørgsmål til artiklen, er du altid velkommen til at skrive os en mail - klik her.
(Du må meget gerne indsætte link til artiklen i din mail.)

Hvert år falder cirka 5.000 danskere om med hjertestop uden for hospitalerne. Mennesker, som er dybt afhængige af, at andre træder til og yder genoplivning.

Og netop dét har de mange indstillede til Årets Hjerteredder 2023 tilfælles – de har trådt til og reddet et medmenneske, som ikke havde været her i dag, hvis det ikke var for hjerteredderen.

Det ønsker Hjerteforeningen at fejre, hvorfor alle indstillede til Årets Hjerteredder fredag var inviteret til København til hyldestarrangement, hvor radiovært Christina Bjørn ledte deltagerne igennem en dag, hvor hver enkelt redning blev fremhævet og fejret.

– Det har været en meget rørende dag, hvor vi har sat fokus på, hvorfor det er vigtigt, at vi som samfund er i stand til at yde genoplivning – det redder nemlig liv, siger Anne Kaltoft, adm. direktør i Hjerteforeningen, som fortsætter:

– Genoplivning er faktisk en ret simpel øvelse. Og det er praktisk talt umuligt at gøre noget forkert. Så jeg vil virkelig opfordre alle til at deltage i vores gratis Hjerteredder-kurser, hvor man kan få en kort introduktion til, hvordan man egentlig gør, siger Anne Kaltoft.

STEM: Du kan stemme på Årets Hjerteredder allerede nu

3 redninger er endeligt indstillede

Årets Hjerteredder-prisen er støttet af Østifterne, som gennem flere år har sat fokus på genoplivning sammen med Hjerteforeningen. Ifølge Østifternes direktør, Lars Suhr Olsen, er genoplivning og omtanke en hjertesag for Østifterne.

– Når man ser og hører de her fantastiske hjerteredder-historier, bliver man virkelig berørt. Derfor er vi også enormt glade for endnu en gang at være med til at kåre Årets Hjerteredder, siger Lars Suhr Olsen.

Blandt de mange indstillinger til Årets Hjerteredder har et dommerpanel udvalgt tre redninger, som indgår i den endelige afstemning om den ærefulde pris.

Dommerpanelet består af Lars Suhr Olsen, direktør i Østifterne, Mads Volck, redaktør på TV 2, Fredrik Folke, professor og kardiolog på Gentofte Hospital og forskningsleder ved Region Hovedstadens akutberedskab, Mathilde Lauersen, instruktør i Hjerteforeningens Hjerteredder-kurser, samt Anne Kaltoft, adm. direktør i Hjerteforeningen.

De tre endeligt nominerede til Årets Hjerteredder er:

  • Jesper Johansen (Region Hovedstaden), som reddede sin mor, Dorthe Johansen, da hun faldt om med hjertestop i hjemmet.
  • Marianne Hesselholt, Gitte Hedemann Petersen, Jacob Sørensen og Morten Jønby (Region Midtjylland), som reddede deres kollega Eskil Wadsholt, da han faldt om med hjertestop på arbejdspladsen.
  • Carina Bangsgaard og Kirstine Haastrup (Region Syddanmark), som reddede Christian Kjems, da han faldt om med hjertestop på sin løbetur.

 

Hvem skal være Årets Hjerteredder 2023? 

Din stemme er vigtig for os. Stem derfor på den af de tre nominerede redninger, der skal være Årets Hjerteredder ifølge dig. Den redning, der opnår flest stemmer, modtager den ultimative hyldest ved Hjertegalla. Du kan stemme frem til 14. september kl. 12.

Læs mere og stem på Årets Hjerteredder 2023

 

Hjertegalla hylder Årets Hjerteredder på TV 2 Charlie og TV 2 Play lørdag den 16. september kl. 20.50. Årets Hjerteredder-pris er støttet af Østifterne.

 

Lær at træde til, når lynet slår ned

Vil du selv kunne træde til, hvis du overværer et hjertestop? Bestil et gratis Hjerteredderkursus – 30 minutters intro i genoplivning på hjerteforeningen.dk/hjerteredder. Her kan du også indstille vedkommende til Årets Hjerteredder 2024 senest 1. marts 2024.

 

Om hjertestop

  • Hvert år rammes ca. 5.000 danskere af hjertestop uden for hospital – det svarer til omkring 14 hver dag. Hurtig hjælp er afgørende for overlevelsen.
  • Uden genoplivning før ambulancen ankommer, overlever 1 ud af 17. Med livreddende førstehjælp, før ambulancen ankommer, overlever 1 ud af 7. Med livreddende førstehjælp og brug af hjertestarter, før ambulancen ankommer, overlever 1 ud af 3.
  • Hurtig reaktion er afgørende. Ifølge Det Europæiske Råd for Genoplivning kan sandsynligheden for at overleve være helt op til 70 procent, hvis en person med hjertestop modtager genoplivning med brug af en hjertestarter inden for 3-5 minutter.