Forside > Muskelsmerter ved brug af statiner forbundet med patienters forventninger
Behandling Kolesterol Medicin

Muskelsmerter ved brug af statiner forbundet med patienters forventninger

Ny forskning fastslår, at patientens viden om mulige smerter ved statinbehandling for forhøjet kolesterol i sig selv øger oplevelsen af smerterne. Vi bærer selv en del af muligheden for at ændre hele oplevelsen af smerterne, siger Hjerteforeningens forskningschef Gunnar Gislason.

Tekst Jacob Kostecki - Dato november 13, 2017

600.000 danskere tager statiner. Og flere af disse oplever muskelsmerter som følge heraf. Eller er det mere forventningen om smerter? Dét spørgsmål har en gruppe amerikanske forskere besvaret i en videnskabelig artikel i ”The Lancet”. Forskningsprojektet er baseret på data fra over 10.000 patienter.

Resultatet peger på, at patienternes forventninger til muskelsmerter er afgørende for oplevelsen af smerterne, den såkaldte ”nocebo-effekt” – når en forventning til en ting forårsager, at den har en mere negativ effekt end den ellers ville.

Forskerne gav en gruppe patienter placebo-piller og en anden gruppe rigtige statin-piller i et blindet forsøg, hvilket vil sige at patienterne ikke vidste, om de fik behandling eller ej. Begge grupper reagerede ens på, hvor mange muskelsmerter de oplevede – dvs. uanset om de egentlig var under påvirkning af statiner. I kontrast til dette undersøgte man det samme i et åbent studie, hvor hver enkelt patient vidste, om de fik statin eller ingen behandling. Her var der en overrepræsentation af muskelsmerter i statingruppen.

– Forskningen peger på, at den måde vi taler om statiner på, herunder deres bivirkninger, skal revurderes. Nocebo-effekten forstærkes formentlig af de mange negative historie der kommer og statiner, siger Gunnar Gislason.

Det skal dog ifølge Gunnar Gislason nævnes, at en begrænsning af studiet var, at der blev behandlet med en lav dosis af statin (10 mg atorvastatin om dagen).

– Den gode nyhed er dog værd at hæfte sig ved, nemlig at statiner i lav dosis ikke giver muskelsmerter, men at vi selv bærer en del af muligheden for at ændre hele oplevelsen af smerterne.

 

FAKTA: Hvad er statiner?

Statiner er en klasse af lægemidler der virker kolesterol-sænkende. Statiners virkning skyldes hæmning af enzymet HMG-CoA reduktase, der spiller en vigtig rolle i produktionen af kolesterol i leveren.

Statiner bruges i behandlingen af forhøjet kolesterol, der er farligt at have på grund af risikoen for hjerte-kar-sygdomme.

Den første form for statiner blev udviklet i 1970’erne. I dag er de mest anvendte statiner simvastatin og atorvastatin.