Forside > Selvom du er over 70 år kan det stadig betale sig at sænke kolesteroltallet
Gode råd Kolesterol Mad Træning

Selvom du er over 70 år kan det stadig betale sig at sænke kolesteroltallet

Forskning i kolesterol har typisk fokuseret på yngre patienter, men der kommer mere og mere opmærksomhed på patientgruppen over 70 år. Det kan nemlig stadig betale sig at forebygge højt kolesterol og sænke kolesteroltallet, selv om man er kommet op i årene. 

Tekst Mads Louis Orry - Dato november 5, 2021

– Selv om man har rundet 70 år, så kan man stadig have rigtig stor gavn af at forebygge højt kolesterol og sænke kolesteroltallet.

Det siger læge og ph.d.-studerende i Hjerteforeningen Daniel Mølager Christensen.

Han forsker i kolesterol og har bemærket, at der inden for kolesterolforskningen er kommet mere opmærksomhed på patientgruppen over 70 år.

– Tidligere fokuserede man meget på yngre patienter, da man jo af gode grunde har mere tid til at forebygge højt kolesterol, hvis man sætter tidligere ind, forklarer han.

– Men der er de senere år kommet en stigende opmærksomhed på gruppen over 70 år. Det har nemlig vist sig, at der – i forhold til at forebygge hjertesygdom – stadig er en stor gevinst at hente, hvis man sænker kolesteroltallet.

Ifølge Daniel Mølager Christensen gælder rådet ikke kun for hjertepatienter.

– Det gælder i lige så høj grad for personer, der er sluppet igennem livet uden hjertesygdom og har rundet 70 år.

Det “lede” og det “herlige” kolesterol

Når man taler om kolesterol, er det ifølge Daniel Mølager Christensen vigtigt at skelne mellem det ”herlige” og det ”lede” kolesterol.

– Såkaldt HDL er den gode slags kolesterol, forklarer han.

– HDL transporterer kolesterol fra kroppens væv og tilbage til leveren og beskytter faktisk kroppen mod hjerte-kar-sygdom.

Det ’lede’ kolesterol går under betegnelsen LDL, forklarer Daniel Mølager Christensen.

– LDL er den form for kolesterol, der kommer ud i blodbanen. Den sætter sig på indersiden af blodkarrene, og danner forsnævring.

– Det er dét, der fører til åreforkalkning. Det svarer til en tilkalket vandhane – der kommer ikke lige så meget gennemstrømning.

– Det er nødvendigt at have LDL i kroppen. Men ikke for meget, da det kan føre til hjertesygdom. Så det er dén type kolesterol, man virkelig skal være obs på ikke at få for meget af, siger Daniel Mølager Christensen.

Fokus på kolesterolets andre bestanddele

Ifølge Hjerteforeningens læge er der i de senere år også kommet fokus på de øvrige bestanddele, som kolesterol består af.

– Kolesterol som helhedsbetegnelse kan man dele op i HDL og LDL.

– Men der er også andre bestanddele i kolesterol, og dem begynder man mere og mere at dykke ned i og være opmærksom på i forskningsmiljøet, siger Daniel Mølager Christensen.

– Så det er muligt, at der vil komme ny og vigtig viden ud af det fokus inden for de kommende år.

Inden for selve behandlingen af højt kolesterol er der også nye fremskridt, fortæller han.

– Der er kommet en ny medicin ud ved navn PCSK9, som viser lovende resultater i forhold til at sænke LDL-kolesterolet og kolesteroltallet.

– Lige i øjeblikket er den nye medicin dog ganske dyr og ikke særligt udbredt, men det kan være, det ændrer sig i fremtiden, siger han.

Statiner, sund kost og motion er stadig den bedste behandling

Daniel Mølager Christensen forklarer derfor, at den bedste behandling mod for højt kolesterol stadig er den, som over 600.000 danskere i dag benytter sig af.

– Det er de gode, gamle statiner, der stadig er klart det bedste middel mod for højt kolesterol, siger han.

Statiner er en fællesbetegnelse for en række kolesterolsænkende medikamenter.

– Dem kombinerer man typisk med en omlægning af kosten samt en motionsplan, hvor man får pulsen i vejret mindst to gange om ugen, forklarer Daniel Mølager Christensen.

– Det er superfint at gå ture og lave havearbejde – det tæller bestemt også med i motionsregnskabet.

– Det påvirker bare hjerte-kar-systemet på en helt anden måde, når pulsen kommer helt op i vejret et par gange om ugen, så det er vigtigt at tage det med, siger han.

 

Hvad er kolesterol?

Kolesterol er et fedtstof, der indgår i alle kroppens celler og er nødvendigt for en lang række af kroppens vigtige funktioner. Din krop danner selv kolesterol.

For højt kolesterol er ikke en sygdom i sig selv, men er en tilstand, der kan føre til åreforsnævring og øge din risiko for blodpropper.

Årsagen til for højt kolesterol er ofte en blanding af arvelighed, uhensigtsmæssig livsstil og anden underliggende sygdom.

Du kan ikke selv mærke, om indholdet af kolesterol i dit blod er for højt. Derfor er det vigtigt, at du får målt kolesteroltallet med jævne mellemrum.

Kolesterol transporteres rundt i kroppen med blodet omgivet af en skal af fedt og protein. Der findes tre former for kolesterol, kaldet triglycerid, LDL-kolesterol og HDL-kolesterol.

LDL er det dårlige kolesterol, der aflejrer sig i blodkarrenes vægge og resulterer i åreforkalkning.

Forhøjet triglycerid er desuden en risikomarkør for hjerte-kar-sygdom og kan have flere årsager, såsom for meget alkohol eller sukker eller store måltider med meget såkaldt mættet fedt.

Mættet fedt findes i rigtigt mange slags fødevarer og bliver omdannet til kolesterol i leveren.

Det er grunden til, at vi nogle gange kan få for meget kolesterol i kroppen.

Typisk behandler man forhøjet kolesterol med en kombination af statiner (kolesterolsænkende medicin), motion og en omlægning af kosten til mere fiberrig og ”grøn” kost.

Hjertet kalder på dig

1 ud af 5 dør af hjertesygdom. Derfor kalder hjertet på din støtte, så flere kan overleve. Din støtte sikrer midler til hjerteforskning og nye behandlingsformer.

Støt i dag og red liv

Untitled(Påkrævet)