Forside > Sådan passer du på dit hjerte, når det er koldt
Gode råd Hverdagen Vinter

Sådan passer du på dit hjerte, når det er koldt

Kulden hærger i disse uger, og det får hjertepatienter som dig eller din pårørende til at ringe ind til Hjerteforeningens rådgivning med spørgsmål om, hvordan man passer bedst på hjertet i den kolde tid. Læs første afsnit af ny artikelserie her

Tekst madslo - Dato marts 7, 2018

Hvor meget kulde kan mit hjerte klare? Er jeg mere udsat, hvis jeg har en hjerte-kar-sygdom? Må jeg fx gå ud, skovle sne eller vinterbade?

Spørgsmålene giver Hjerteforeningens rådgivere dig svar på lige her. De modtager nemlig i henvendelser fra hjertepatienter og pårørende, der stiller spørgsmål til den kulde, som har ramt landet de seneste par uger.

Du kan selv ringe til Hjertelinjen på 70 25 00 00.

Må jeg gå ud i kulden?

Som udgangspunkt kan du godt gå ud i kulden, men det handler om at klæde dig ordentligt på til vejret. Tag gerne en hue på. Ud over kulden kan vind, sne og regn også være med til at kroppen bliver nedkølet, så klæd dig på efter vejrforholdene. Oplever du symptomer i form af fx åndenød eller brystsmerter, når du går ud, så kontakt din læge.

Kan jeg vinterbade?

Inden du hopper ud i vinterbadning, skal du tale med din læge. Afhængig af din hjerte-kar-sygdom og symptomer, vil lægen vurdere, hvorvidt du har en øget risiko ved vinterbadning. Såfremt lægen har sagt OK, anbefaler vi, at du starter om sommeren. Herved kan din krop langsomt vænne sig til det kolde gys.

Må jeg skovle sne?

Svar: Er du hjerte-kar-patient og skal ud at skovle sne, så klæd dig ordentlig på, ta´ dig god tid til opgaven og undgå for meget sne, når du skovler. Er du allerede fysisk begrænset af din hjerte-kar-sygdom eller oplever ubehag i forbindelse med at skovle sne, så allierer dig i stedet med en nabo og spørg om han/hun kan klare dagens snerydning.