Forside > Ny kolesterolmedicin på vej
Behandling Kolesterol Medicin

Ny kolesterolmedicin på vej

En ny, lovende kolesterolsænkende medicin er på vej til at ramme det danske marked. De nye medikamenter forventes især at kunne hjælpe folk, der ikke kan tåle statiner eller skal have sænket kolesteroltallet yderligere

Tekst madslo - Dato juni 25, 2015

Statiner får hjælp til kampen mod blodpropper

Statiner beskytter mod blodpropper i hjertet ved at hæmme de enzymer, som øger dannelsenaf LDL-kolesterol i blodet, mens den nye medicin – evolocumab og alirocumab – har en anden virkning.

De nye medikamenter – der skal sprøjtes ind i under huden – er baseret på en helt ny behandlingstilgang. De indeholder et stof, der hæmmer protein-molekylet PCSK9, og øger dermed leverens evne til at fjerne ’det onde’ LDL-kolesterol i blodet.

De nye medikamenter kan derfor supplere statiner i en behandling af forhøjet kolesterol.

– Statiner vil ikke blive udfaset, men for patienter, der ikke kan tåle statiner, vil de nye medikamenter skulle tages alene. Og for de patienter, hvor statiner ikke sænker kolesterolet tilstrækkeligt, vil de nye medikamenter hjælpe til, siger Gunnar Gislason.

Flere undersøgelser skal bevise effekten

Gunnar Gislason forventer, at den nye medicin vil have en positiv effekt på hjerte-kar-sygdom, da medicinen sænker mængden af LDL-kolesterol i blodet. Men forskere mangler stadig at se, at medicinen også har en direkte effekt på folk, der er i risiko for at få åreforkalkning og blodpropper.

– Vi mangler stadig at se med forskningen, at medicinen effektivt går ind og forebygger hjerte-kar-sygdom. Der er undersøgelser på vej, men vi må vente med at se den egentlige virkning til om et par år, siger Gunnar Gislason og slutter:

– Vi håber og forventer dog, at den markante virkning på LDL-kolesteroltallet vil betyde, at der også vil være færre tilfælde af
hjerte-kar-sygdomme i fremtiden.

I maj anbefalede Det Europæiske Lægemiddelagentur (EMA) brug af medicinen, og det er den anbefaling, som EU-Kommissionen nu er i gang med at behandle. I mellemtiden fortsætter yderligere forskning, der blandt andet skal se nærmere på, om medicinen foruden at sænke kolesterolet også kan forebygge blodpropper.

Fakta om forhøjet kolesterol

Omkring 2 millioner danskere mellem 20-69 år har et indhold af totalkolesterol i blodet på eller over 5,0 mmol/l. Det kan indikere øget risiko for hjertekarsygdom.

Generelt har ældre højere kolesteroltal end yngre. Det anslås, at mellem 11.000 og 28.000 danskere har familiær hyperkolesterolæmi. Kun ca. 4 procent af disse har fået stillet diagnosen.