Hvordan skal du spise, hvis du har type 2-diabetes?
Det gør Hjerteforeningens diætist Lotte Juul dig her klogere på med fem hjertesunde kostråd.
Kostrådene kommer fra Diabetesforeningen og tager afsæt i den nyeste forskning på diabetesområdet.
Heldigvis er diabeteskostrådene også helt i tråd med de hjertesunde kostråd, så de vil gavne dit hjerte – uanset om du har diabetes eller ej.
1) Skær ned på kulhydraterne
Mængden af kulhydrater, du spiser, har betydning for stigningen i dit blodsukker.
Jo flere kulhydrater i måltidet – jo større blodsukkerstigning.
Det kan derfor være en fordel at fordele kulhydraterne på flere små måltider for at få mindre udsving.
Madvarer med højt indhold af kulhydrater er ikke særlig hjertesunde og skal derfor begrænses.
Dette gør du ved at skære ned for de simple og lyse kulhydrater fra slik, is, kage, sodavand, juice samt hvide ris, lyst brød og lys pasta.
2) Vælg de grove kulhydrater
Ud over mængden af kulhydrater har typen af kulhydrater også betydning for et godt og stabilt blodsukker.
Kulhydrater af høj kvalitet er grove og fiberrige kulhydrater.
De er hjertesunde og bidrager til den bedste regulering af blodsukkeret.
Fordel havregryn, rugbrød, fuldkornsbrød, fuldkornspasta, bælgfrugter samt fiberrige grøntsager (porrer, kål, broccoli og rodfrugter) jævnt over dagens seks små måltider.
3) Spis mindre af de ultraforarbejdede fødevarer
Ultraforarbejdede fødevarer kendes ved, at du ikke kan lave dem selv hjemme i dit køkken.
De har et højt indhold af sukker, fedt og salt og omfatter chips, chokoladebarer, slik, citronmåner, kiks, småkager, sodavand, energibarer osv.
De bidrager med mange kalorier, men næsten ingen mæthed.
Ultraforarbejdede fødevarer vil medføre ustabilt blodsukker, kunne påvirke blodtrykket og give høje kolesteroltal.
4) Sammensæt kosten af basismadvarer
Fisk, fjerkræ, fuldkorn, frugt, grønt, bælgfrugter, nødder og kerner er både sundt for hjertet og for din diabetes.
Lad dette være basis i din kost.
Uforarbejdede fødevarer, og minimalt forarbejdede fødevarer, danner grundlaget for hjertesunde og mættende måltider, som fremmer et stabilt blodsukker.
Hav altid basismadvarer i dit køkken.
5) Vælg det sunde, umættede fedt
Sundt, umættet fedt fra planteriget beskytter mod hjerte-kar-sygdom.
Erstat derfor det mættede fedt fra dyreriget med fedt fra planteolier, avokado, oliven, nødder, mandler samt fede fisk.
Hermed sænker du kolesteroltallet og risikoen for hjertesygdom.
Ved diabetes øges risikoen for hjerte-kar-sygdom, og valget af umættet fedtstof spiller derfor en vigtig rolle i diabeteskosten.
Ved du nok om dit hjerte?
Nyhedsbrevet Hjertenyt giver dig ny viden, gode råd og konkrete tips, du kan bruge i din hverdag.
- Lær noget nyt om dit hjerte hver 3. uge.
- Få indblik i hjerteforskningen og de nyeste behandlingsmetoder.
- Få tips til en hjertesund livsstil fra Hjerteforeningens eksperter.
Få Hjertenyt i din indbakke
Gør som over 102.000 andre og tilmeld dig Hjertenyt.
Hjertet kalder på dig
1 ud af 5 dør af hjertesygdom. Derfor kalder hjertet på din støtte, så flere kan overleve. Din støtte sikrer midler til hjerteforskning og nye behandlingsformer.