Vi giver dig her vores ti svar på myter om mad og kolesterol:
1. Du må ikke spise æg, når du har forhøjet kolesterol
Denne påstand er en myte. Kolesterol i blodet afhænger af indholdet af mættet fedt (fedt fra dyreriget) i maden og ikke af madens indhold af kolesterol, som man måske skulle tro. Du må derfor gerne spise æg, når dit kolesteroltal er højt. 1-2 æg om ugen indgår fint i en sund, varieret hjertekost. Det handler om at skrue ned for indholdet af mættet fedt i din kost.
2. Tag tilskud med fiskeolie, når du er hjertesyg
Den nyeste forskning viser, at der ikke er belæg for at tage kosttilskud med fiskeolie, hverken når det gælder forebyggelse eller behandling af hjerte-kar-sygdom. Virkning af fiskeolie får du, når fiskeolien indgår i samspil med de øvrige kostkomponenter i fisken. Derfor: Spis den ægte vare. Spis 350 g fisk hver uge.
3. Fed ost og yoghurt er hjertesundt
Der er for nylig kommet få, dog mindre studier, som har påvist en tendens i retning af, at fed ost og fed yoghurt ikke øger risikoen for hjerte-kar-sygdom. Der er dog brug for større, længerevarende og mere tungtvejende studier, før der er dokumentation for at ændre den nuværende anbefaling. Anbefalingen er således uændret og lyder: Vælg mager ost, yoghurt og andre mejeriprodukter.
4. Undgå kød
Dette er en myte. Kød er genstand for meget debat i øjeblikket. I forhold til hjertesundhed kan magert kød, fjerkræ og kød fra vildt godt indgå i den hjertesunde kost, dog i mindre mængder. Kød skal vælges magert, fordi fedt fra kød hører til i kategorien mættet fedt. Ifølge de nye kostråd er anbefalingen max 350 g samlet indtag af kød, kødpålæg og kødprodukter om ugen. Erstat derfor en del af kødet i din kost med fisk, avokado, oliven, nødder samt kikærter, bønner og linser.
5. Olie tåler ikke høje stegetemperaturer
Rapsolie og olivenolie er ret varmestabile og har et højt indhold af antioxidanter, som nedsætter risikoen for dannelse af det usunde transfedt. Stegning er kortvarig, og derfor er der begrænset påvirkning af fedtstoffernes nedbrydning, når vi steger derhjemme. Her anbefales de sunde olier (raps- og olivenolie). Flere oliemargariner er netop baseret på raps- eller olivenolie og er også et godt valg ved tilberedning af mad.
6. Undgå kulhydrater
Kulhydrater omfatter både slik, kager, brød, ris, pasta, havregryn, fuldkornsbrød og rugbrød. De gode, grove kulhydrater, som er baseret på fuldkorn, forebygger hjerte-kar-sygdom. Fuldkorn er en vigtig brik i den hjertesunde kost, så den type kulhydrater er vigtige for hjertet. Erstat de sukkerholdige og lyse kulhydrater med fuldkorn. Vælg kulhydrater med fuldkorn, og spis 75 g dagligt.
7. Kokosolie er hjertesundt
Dette er en myte. Kokosolie hører til gruppen af tropiske olier sammen med palmekerne- og palmeolie. De tropiske olier har et højt indhold af mættet fedt, som øger risikoen for åreforkalkning og hermed blodprop. Tropiske olier, herunder kokosolie, hører ikke hjemme i den hjertesunde kost. Omvendt anbefales alle andre typer af nødder samt mandler. En portion på 30 g om dagen er hjertesundt.
8. Frugt er fuld af sukker
Frugt indeholder rigtignok frugtsukker og hermed lidt flere kalorier end grøntsager. Frugt er dog ikke usundt af den grund. Du får mange gode næringsstoffer fra frugten, og dagligt anbefales et-tre stykker (svarende til ca. 200-300 g) frugt i hjertekosten, som sammen med grøntsagerne skal opfylde anbefalingen på 600 g.
9. Vin er godt for hjertet
10. Kosttilskud er en genvej til lavt kolesterol
Der er ingen genvej til et lavt kolesteroltal. Det handler om sund livsstil med hjertekost og motion. På nuværende tidspunkt er der ingen veldokumenteret effekt af kosttilskud og naturlægemidler. I forhold til produktet Husk og naturlægemidlet røde gærris ses en mulig effekt, men der er ikke grundlag for en anbefaling af kosttilskud i behandlingen af forhøjet kolesterol. Brug af kosttilskud og naturlægemidler skal altid ske i samråd med din læge.
Døjer du med for højt kolesterol?
Få hjælp fra Hjerteforeningens diætist til at sænke dit kolesterol – og kom godt i gang med nye, kolesterolvenlige vaner. Du får bl.a.
- Få gode tips til at sænke dit kolesterol
- Få kostplaner, motionsøvelser og geniale life hacks
- Få tallerken-tricket og snyd din hjerne til sundere hjerte
Tilmeld dig kolesterolguiden
Start dit forløb allerede i dag!