Forside > 7 gode råd hjælper dig: Corona slår vægt og sundhed ud af kurs
Gode råd Mad

7 gode råd hjælper dig: Corona slår vægt og sundhed ud af kurs

Har coronakrisen har suget energien ud af alle dine sunde intentioner om aktiv livsstil, sunde snacks og grønne retter? Det har været en tung tid og fristende at springe over, hvor gærdet er lavest, tage den nemme løsning og blive hængende i sofaen. Få gode råd fra Hjerteforeningens diætist her.

Tekst Jacob Kostecki - Dato januar 13, 2021

Af diætist Lotte Juul Madsen

Vinterkulde, lukkede motionscentre, fyldte slikskabe og for meget hygge foran Netflix har måske kørt sundheden helt af sporet og skubbet den sunde vægt ud af balance?

Her i januar bombarderes vi så med kostråd og slankekure. Det kan være fristende at gribe ud efter en lynkur og lige fikse vægt og sundhed på ti dage. Men vi ved godt, der ikke findes en smutvej. Det handler om at ændre livsstil. Lad os sætte kurene under lup, og se på, hvad der er sandt og falsk i de slankekure og modediæter, vi læser om.

Fælles for slankekurene er:

 • Der er ét bestemt næringsstof, fedt, kulhydrat eller protein, som vi skal spise mere eller mindre af.
 • Der er én eller flere fødevarer, vi ikke må spise. Typiske modediæter er udelukkelsesdiæter, hvor vi ikke må spise gluten, laktose, sukker, kød osv.

 

Samler vi alle disse modediæter og slankekure i én kostplan, vil der ikke være en eneste fødevare tilbage, som vi kan spise. Konklusionen er, at der er intet quickfix. Drop kuren. Det handler om at vælge en hjertesund livsstil: en variation af fisk, fuldkorn, fedt fra planteriget, frugt og grønt samt motion. Det er vejen til en stabil og sund vægt samt et sundt hjerte.

Sandt og falsk om fedt, kulhydrat og protein

 • Fedtfattige kure har været aktuelle gennem årtier og de giver god mening. Fedt er det næringsstof, som giver flest kalorier pr. gram, du spiser, så fedtfattig mad er en hurtig vej til færre kalorier. Hjertekosten har netop fokus på det fedtfattige ved at skære ned på fedt fra dyreriget og primært bruge fedtkilder fra planteriget.
 • Proteinrige kure var moderne i en del år, og det gav god fornuft. Protein er det næringsstof, som giver bedst mæthed. Så jo mere protein, jo mere mæthed med indtagelse af mindre mad. Hjertekosten sætter netop spot på de sunde proteiner fra fisk, kylling, kikærter, bønner, linser samt magre mejeriprodukter og fedtfattig ost. Omvendt begrænser vi protein fra kød, bacon, pølser og fløde, som ikke gavner hjertesundheden.
 • Kulhydratbegrænsede kure tager scenen i dag. Kulhydrater er en bred vifte fra de ”tomme kalorier” fra sodavand, søde sager og lyst brød – til de sunde grøntsager og fuldkornstunge fødevarer som havregryn og rugbrød. Hjertekostens hjørnesten er netop grove kulhydrater, fuldkorn, frugt og grønt, som anbefales på bekostning af de lyse, simple kulhydrater fra lys pasta, rundstykker og slik.

Hvad så med gluten og laktose?

Udelukkelsesdiæterne har gjort deres indtog. Der er så mange fødevarer, vi ikke må spise, når vi læser i ugebladene. Diætisten tager et kig på, hvad gluten og laktose gør for sundheden.

 • Glutenfri diæter er velegnede til mennesker med sygdommen cøliaki. De tåler ikke proteinet gluten, som findes i korn og brødprodukter. Vi andre har ikke gavn af glutenfri diæt og slet ikke for at opnå vægttab. Når gluten fjernes fra kosten, bliver det svært at få det fuldkorn og de kostfibre, vi har brug for. Fuldkorn er vigtigt for at opnå mæthed og hermed for begrænsning af overspisning. Oveni styrker fuldkorn hjertesundheden. Så glutenfri diæt gavner hverken den sunde vægt eller hjertet.
 • Laktosefri diæter er til mennesker, som ikke kan fordøje mælkesukker (laktose), og derfor får mavegener. Når minimælk erstattes med risdrik, havredrik, soyadrik eller mandelmælk fås langt færre af de vigtige næringsstoffer, og i stedet har man et højere indtag af sukker. I nogle plantedrikke kan sukkerindholdet sidestilles med colas. Så laktosefrit er hverken skabt til vægttab eller hjertesundhed, men mod mavegener.

Sundt hjerte og sund vægt

Det handler om at ændre livsstil – skridt for skridt. Tag kontrollen fra coronakrisen, og gør denne ventetid til din tid. En periode med tid til dig selv og din sundhed. Erstat sofaen med frisk luft og hyggetid i køkkenet. Grøn mad, sunde snacks og en god gåtur skaber god energi, sund vægt og godt humør.

Diætist Lotte Juul Madsens 7 råd får du her.

 1. Spis hjertesundt.
 2. Tag mindre portioner hver gang.
 3. Læg en plan for sunde måltider, aftensmad og indkøb.
 4. Skriv kostdagbog, og bliv opmærksom på hvad du spiser.
 5. Sæt sundt i øjenhøjde og usundt i kælderen.
 6. Tøm huset for slik, is, chips, kager og sodavand – smid ud.
 7. Hold ”hvid januar” – det betyder pause fra alkohol.