Forside > Åreforkalkning – du kan selv gøre meget
Åreforkalkning Forebyggelse Gode råd Kolesterol

Åreforkalkning – du kan selv gøre meget

Forkalkning af årerne rammer de fleste af os, når vi bliver ældre. For nogle udvikler det sig til hjerte-kar-sygdom. Heldigvis kan du i de fleste tilfælde nå at bremse åreforkalkning med nogle forholdsvis enkle ændringer i din livsstil. Hjerteforeningens diætist viser dig hvordan.

Tekst madslo - Dato august 27, 2021

Det ”lede” kolesterol vs. det ”herlige”

Kolesterol er ikke i sig selv farligt.

– Åreforkalkning sker, når niveauet af LDL-kolesterol og triglycerid (fedt i blodet) er højt, og man er ekstra udsat, når man er ryger, forklarer Hjerteforeningens diætist, Lotte Juul.

Modsat LDL-kolesterol har HDL-kolesterol en gavnlig effekt ved at bremse åreforkalkning.

LDL-kolesterol bliver derfor betegnet ”det lede kolesterol”, mens HDL går under tilnavnet ”det herlige kolesterol”.

 

5 gode råd mod åreforkalkning

Vi giver dig her en håndfuld gode råd om åreforkalkning.

1) Stop med at ryge

Rygning øger risikoen for, at blodpladerne klumper sig sammen og danner blodpropper, og det nedsætter desuden blodets evne til at opløse blodpropper. Bare én cigaret dagligt fordobler din risiko for, at der kommer kalkaflejringer og blodpropper i dine årer, sammenlignet med en, der ikke ryger, forklarer Lotte Juul.

2) Træk i kondiskoene

Daglig motion af 30 minutters varighed nedsætter risikoen for åreforkalkning. Motion får nemlig det gavnlige HDL-kolesterol til at stige og reducerer hermed graden af åreforkalkning. Husk at få pulsen op mindst to gange om ugen, lyder anbefalingen fra Lotte Juul.

3) Spis hjertesundt

Dit hjerte elsker fisk, fuldkorn, frugt, grønt og plantefedtstoffer! Disse fødevarer hjælper med at holde niveauet af LDL-kolesterol nede. Hvis man har for meget LDL-kolesterol i blodet, kan det trænge ind i blodkarrenes væg og medføre åreforkalkninger.

4) Bevar en sund og balanceret vægt

Hop indimellem op på vægten, eller mærk blot efter, om tøjet sidder, som det plejer. Får du stoppet op og bremset en eventuel vægtstigning, er du rigtig langt i forhold til at forebygge åreforkalkning, forklarer Hjerteforeningens diætist.

5) Drik mindre alkohol

Vi ved, at alkohol er skadeligt på mange forskellige niveauer. Et overforbrug af alkohol kan få niveauet af triglycerid til at stige. Og det er netop triglycerid i blodet, der øger risikoen for hjerte-kar-sygdom.

Aldrig for sent

Det er aldrig for sent at komme i gang med at ændre livsstil. Men jo tidligere du får taget hul på det sunde liv, desto større sandsynlighed er der for at bremse udviklingen af åreforkalkning, fortæller Lotte Juul.

Store forkalkede områder og hårde masser af kolesterol kan man dog næppe bekæmpe med kost og motion. Her er man nødt at sætte ind med intens medicinsk behandling eller fx bypassoperation eller ballonudvidelse af hjertets kransårer.

– Og så findes der selvfølgelig de mennesker, der er genetisk disponerede for at udvikle åreforkalkning. Ligegyldigt hvor meget de går op i livsstil, kan de alligevel ende med en blodprop på grund af genetikken. Men i langt de fleste tilfælde kan du gøre rigtig meget med en livsstilsændring, forklarer Lotte Juul.