Forside > Nu må forxiga bruges til hjertesvigt
Behandling Hjertesvigt Medicin

Nu må forxiga bruges til hjertesvigt

Dapagliflozin, som er en såkaldt SGLT2-hæmmer, er for nyligt blevet godkendt til behandling af patienter med eksisterende hjertesvigt i Danmark. Nu har Lægemiddelstyrelsen også besluttet, at der kan gives generelt tilskud til hjertepatienter, som bruger medicinen. Det giver langt bedre muligheder for at hjælpe mennesker med hjertesvigt, siger forskningschef.

Tekst madslo - Dato marts 10, 2021

Hos Hjerteforeningen glæder forskningschef Gunnar Gislason sig over, at SGLT2-hæmmeren både er blevet godkendt som behandlingsform til patienter med hjertesvigt, og at patienter med hjertesvigt kan få generelt tilskud til medicinen.

– Det betyder at rigtig mange patienter i den her gruppe kan komme i behandling, selv om de ikke har diabetes. Lægerne får med præparatet langt bedre muligheder for at behandle den her gruppe af patienter, og det vil også føre til, at langt flere overlever den livstruende tilstand, siger han.

Nedsat risiko for at dø af hjertesvigt SGLT2-hæmmere virker ved at øge udskillelsen af sukker i urinen, men de hjælper ikke kun med at kontrollere blodsukkerniveauet, men kan også fremme vægttab og reducere blodtrykket.

Desuden er det påvist, at SGLT2-hæmmere – ud over standardbehandling for hjertesvigt – også kan nedsætte risikoen for at dø af en hjertekarsygdom eller for at blive indlagt på hospitalet med et hjertesvigt med over 25 procent samlet set.

Blandt SGLT2-hæmmere er det foreløbigt kun dapagliflozin, der er godkendt til behandling af hjertesvigt i Danmark. Dapagliflozin kan overvejes som behandling til patienter med hjertesvigt, der er symptomatiske trods standardbehandling for hjertesvigt med ACE-hæmmere, betablokkere, diuretika og aldosteronagonister