Forside > Dårlige tænder kan give hjerte-kar-sygdom
Forebyggelse Gode råd

Dårlige tænder kan give hjerte-kar-sygdom

Vidste du, at betændelse i munden - også kaldet parodontitis– skader dit hjerte? Ny forskning slår fast, at det har en langt større sammenhæng og betydning end hidtil antaget

Tekst tarvin - Dato oktober 2, 2018

Forskerne arbejder ud fra en teori om, at bakterier fra munden føres over i blodbanen og ned til hjertet.

Det har vist sig, at bakterierne binder sig til de røde blodlegemer og derved ikke bliver opslugt af de hvide blodlegemer, der ellers skal beskytte mod bakterier. Bakterierne kan dermed vandre rundt i organismen og fæstne sig til fx en forkalket karvæg i hjertets kranspulsårer, hvor de skaber en betændelsestilstand og dermed kan forværre åreforkalkningsprocessen.

Forskerne har fundet dna-spor fra bakterier i udsugne blodpropper hos patienter, der blev ramt af blodprop i hjertet og fik en akut ballonudvidelse.

– Mange tror, at bakterierne så har været levende i kranspulsåren, når nu vi har fundet dna-spor, men det ved vi dog ikke. Det kan være, at bakterierne alligevel først er blevet dræbt og optaget i hvide blodlegemer som derpå er trængt ind i den forkalkede kranspulsåre, siger Palle Holmstrup.

Hjertelæge forsker i tænder

Problemerne skyldes ifølge forskerne den inflammation, som opstår i tandkødet i forbindelse med parodontitis, som findes hos en stor del af den voksne befolkning.

Og særligt betydningen af inflammation for hjerte-kar-sygdom er en af årsagerne til, at Odontologisk Institut ansatte Peter Riis Hansen, overlæge ved hjerteafdelingen på Gentofte Hospital, som professor den 1. januar 2017. Han skal indhente mere viden om sammenhængene mellem bakterier og betændelse i munden og hjerte-kar-sygdom.

– Åreforkalkning er en kronisk inflammatorisk sygdom, og det handler om at forstå inflammation og hvad den gør ved vores krop. Inflammation er en kompleks størrelse, som synes at bidrage til de fleste sygdomme. Vi har derfor brug for mere viden om betændelsesmekanismer, og hvordan de påvirker kroppen for at forstå en rang række sygdomme herunder hjertekarsygdom, hvilket er forudsætningen for at udvikle nye behandlinger i fremtiden, siger Peter Riis Hansen.

Sammen med forskere indenfor parodontitis, gigt, psoriasis og mavetarmsygdomme skal han kortlægge inflammationens betydning for disse sygdomme.

Tre gode råd

  1. Hold en god mundhygiejne – dvs. børst tænder to gange om dagen
  2. Gå regelmæssig til tandlæge
  3. Hold op med at ryge