Vidste du, at naturlægemidler og kosttilskud kan påvirke din hjertemedicin? Hvis ikke, så er du ikke alene. Ny rapport fra Hjerteforeningen viser, at en del hjertepatienter ikke er klar over, at produkterne kan påvirke hjertemedicinen – og alt for få taler med lægen om brugen af produkterne.

Har du spørgsmål til artiklen, er du altid velkommen til at skrive os en mail - klik her.
(Du må meget gerne indsætte link til artiklen i din mail.)

Syv ud af ti hjertepatienter tager mindst én form for kosttilskud eller naturlægemiddel.

Men få hjertepatienter taler med hjertelægen eller deres egen læge om brugen af produkterne.

Og en del hjertepatienter ved ikke, at produkterne kan påvirke hjertemedicinen eller have andre bivirkninger.

Det konkluderer Hjerteforeningen i den store rapport ”Livet med en hjertesygdom”, som netop er blevet offentliggjort.

At et stort antal hjertepatienter benytter sig af kosttilskud og naturlægemidler, kommer ikke bag Hjerteforeningens diætist, Lotte Juul.

Hun rådgiver hjertepatienter på Hjertelinjen og oplever til daglig, hvordan flere og flere ringer til Hjertelinjen og efterlyser sparring om naturlægemidler og kosttilskud.

– Vi kan mærke, hvordan vi får flere og flere henvendelser på dette område, siger Lotte Juul.

– Og vi er selvfølgelig glade for at kunne hjælpe med råd og vejledning, men først og fremmest anbefaler vi, at man tager naturlægemidler og kosttilskud med omtanke, hvis man er hjertepatient.

Konsulter altid lægen først

Lotte Juul opfordrer derfor til, at man konsulterer sin læge, inden man begynder at tage naturlægemidler eller kosttilskud.

Man bør nemlig være særligt opmærksom og tage sine forholdsregler, når man som hjertepatient kombinerer hjertemedicin med naturlægemidler eller kosttilskud.

– Vores erfaring er, at mange oplever, at det kan være svært at tage hul på snakken med lægen om naturlægemidler.

– De går i stedet i gang på egen hånd med naturlægemidler, som potentielt kan nedsætte virkningen af den hjertemedicin, de tager, siger hun.

– Derfor bør man være særligt opmærksom på eventuelle bivirkninger af det eller de naturlægemidler, man tager. Og altid spørge sin læge til råds, inden man begynder at tage et naturlægemiddel, forklarer hun.

Mange danskere tager D-vitamin i vinterhalvåret

Ifølge rapporten ”Livet med en hjertesygdom” er de mest almindelige produkter D-vitamin, multivitaminer, fiskeolie og calcium.

Eksempelvis tager mange danskere D-vitamin i vinterhalvåret efter direkte anbefaling fra Fødevarestyrelsen.

Men mange hjertepatienter tager også andre produkter, der potentielt kan påvirke deres hjertemedicin eller give blødningstendens.

Fire ud af ti hjertepatienter, der tager kosttilskud eller naturlægemidler, tager det for deres sundhed – for at undgå forværring af hjertesygdommen.

Hver fjerde tager det som supplement til øvrig behandling, og hver fjerde tager det, fordi de har fået det anbefalet af lægen, tandlægen eller sygeplejersken.

– Det viser jo, at der heldigvis er en gruppe hjertepatienter, der har konsulteret en fagperson først, inden de begynder at tage naturlægemidler.

– Den gruppe så vi dog gerne, blev noget større, siger Lotte Juul.

Forskellen på kosttilskud og naturlægemidler

Det er også vigtigt at skelne mellem kosttilskud og naturlægemidler, forklarer Hjerteforeningens diætist.

– I Danmark skelner man mellem naturlægemidler og kosttilskud, siger Lotte Juul.

– Kravene til dokumentation er størst for naturlægemidler og stærke vitamin- og mineralpræparater, mens der kræves mindre dokumentation i forbindelse med godkendelse af kosttilskud.

– Naturlægemidler samt stærke vitaminer og mineraler skal godkendes ifølge lægemiddelloven og registreres af Lægemiddelstyrelsen, før de må forhandles.

– Kosttilskud er et supplement til kosten i form af vitaminer, mineraler, urter eller andet. Det er ikke et lægemiddel. Kosttilskud hører under fødevarelovgivningen og skal registreres i Fødevarestyrelsen, før de kan forhandles, forklarer Lotte Juul.

– Naturlægemidler tages typisk for at forebygge og behandle lettere sygdomme, så deres effekt skal dokumenteres. Naturlægemidler indeholder stoffer, der forekommer i naturen, enten i plante- eller i dyreriget.

Ifølge Lotte Juul er typiske eksempler på produkter fiskeolier, Q10, ginkgo biloba, ingefær og hvidløg.

– Stærke vitamin- og mineralpræparater er lægemidler til at forebygge eller behandle vitamin- og mineralmangel. De indeholder derfor langt højere doser af vitaminer og mineraler end det anbefalede daglige indtag.

– Nogle vitaminer er fedtopløselige og ophobes som depot i kroppen. Overdosering af disse vitaminer kan være potentielt skadeligt – det handler om U-formede kurver, hvor det kan være skadeligt at få både for lidt og for meget, slutter Lotte Juul.

Find mere information

I denne artikel finder du en oversigt over nogle af de mest benyttede kosttilskud og naturlægemidler og deres potentielle bivirkninger sammen med forskellige slags hjertemedicin.

Hvis du er i tvivl, kan du også benytte medicinkombination.dk, hvor du finder mere information.

Og endelig anbefaler Hjerteforeningen, at du som hjertepatient konsulterer din egen læge, før du begynder at tage naturlægemidler eller kosttilskud.