Her får du svaret på, hvilken vane du skal bryde eller tilegne dig for lettest muligt at spare op på sundhedskontoen

Har du spørgsmål til artiklen, er du altid velkommen til at skrive os en mail (klik her).

Klik her for at se illustrationen i stor størrelse

Hvilken vane skal du bryde eller tilegne dig for
lettest muligt at spare op på sundhedskontoen? Det har forskere forsøgt
at regne på. Og for at gøre det let at se effekten, har de regnet på,
hvor meget vi i gennemsnit kan vinde eller miste af vores liv, for hver
dag vi gør noget.

Ryger du ca. en pakke cigaretter om dagen, mister du
op til fem timer af dit liv, hver dag du ryger. Har du 20 år foran dig,
vil cigaretpakkerne således forkorte det til under 16 år. Det er altså
her, der er allermest at vinde ved at ændre vaner, fortæller
Hjerteforeningens forskningschef Gorm B. Jensen, professor og overlæge.

– Det overrasker nok mange, hvor meget du forkorter dit liv ved at ryge. Rygning er den største og alt afgørende faktor for at blive ramt af hjertekarsygdom. Som ryger har du dobbelt så stor risiko for at få blodpropper og hjertesvigt som ikke-rygere. Ryger kvinder blot 3-5 cigaretter og mænd 6 cigaretter dagligt fordobles deres risiko for at få en blodprop i hjertet. 20 cigaretter om dagen kan femdoble risikoen, siger Gorm B. Jensen.

Ekstra liv med motion
Spiser du dagligt mindst fem stykker frugt eller grønt, er der også bonus. Det lægger hver dag to timer til dit liv – eller knap 2 år på 20 år. Og motion? De første 20 minutter om dagen giver virkelig pote: 1 times ekstra liv hver dag. Motionerer du mere end det, kan du hente ekstra til kontoen: 15-30 minutter om dagen for ekstra 40 minutters træning.

Overvægt klipper dagligt halvanden time af din forventede levetid. En hakkebøf eller en god skive steg koster en halv time.

Du kan redde en halv time hver dag, med 2-3 daglige kopper kaffe. Til gengæld koster to timers TV, hvor du sidder stille i sofaen, hver dag 30 minutter af livet. Effekten af alkohol er mere indviklet. Drikker du flere genstande end en om dagen, koster det dig 15 minutter for hver ekstra daglig genstand. Men den første genstand du drikker, den giver dig 30 minutter.

Forbehold
Det er ikke sikkert, at de enkelte vaner vil give lige netop dig den angivne effekt. Tallene er beregnet i studier, der har undersøgt forskelle i livsstil blandt dem, der lever længst, med dem, der lever kortest. Ikke studier, der undersøger effekten af at ændre på vanerne.