Med få, simple greb kan du både spise hjertesundt og gå ombord i den lækre påskemad, når du nyder maden med omtanke og krydrer med sund fornuft.

Tag hjertet med til påskefrokost, og glæd dig over det store hjertesunde udvalg af retter.

Sådan lyder rådet fra Hjerteforeningens diætist, Lotte Juul.

Ifølge hende er der absolut ingen grund til at gå på kompromis med smagen og udvalget til påskefrokosten, selv om man har en hjertesygdom.

– Det kræver faktisk slet ikke så meget at træffe sunde valg ved påskefrokosten uden at gå på kompromis med den gode smag, siger Lotte Juul.

– En lækker påskefrokost er rig på godt fuldkornsbrød, sunde fisk og sprøde grøntsager.

Hvis man kan ombytte dyrerigets mættede fedt med det hjertesunde umættede fedt fra planteriget og fra fisk, så kan man snildt få en virkelig lækker og hjertesund påskefrokost stablet på benene, siger diætisten.

 

Sådan gør du påskebordet sundere for dit hjerte

Lotte Juul giver dig her fem tips til at komme igennem påsken på en lækker og hjertesund måde.

1) Udskift den store tallerken med en mindre tallerken

Når vi spiser af en mindre tallerken, har vi også en tendens til at spise mindre mad og dermed ikke overspise. Store portioner kan medføre unødvendig overspisning.

2) Stil alkoholfrie øl og postevand på påskebordet

Skær ned på alkohol, og pas på dit hjerte. Påskebordet inviterer ofte til en del alkohol, og her kan det være en god idé at stille alternativer på bordet. Fx alkoholfrie øl, postevand og lightsodavand. Derudover kan du vælge små ølglas og snapseglas – og kun fylde snapseglasset halvt op.

3) Udskift det mættede fedt med det umættede fedt

Mættet fedt får vi fra fx kød, smør, fløde og ost. Udskift smørret med mayonnaise, remoulade og avokadomos. Mayonnaise og remoulade er baseret på planteolier og gode kilder til hjertesunde fedtstoffer. Udskift den klassiske leverpostej med en fiskepostej og frikadellerne med fiskefrikadeller.

4) Spis kvarte stykker rugbrød

Frem for at spise hele eller halve stykker rugbrød kan du med fordel spise kvarte stykker rugbrød. Hvis du spiser kvarte stykker rugbrød, kan du smage flere forskellige slags pålæg uden at overspise.

5) Rejs dig fra påskebordet, og afsted på påskeæggejagt

I stedet for at påskeæggejagten kun bliver for børnene, kan I finde på lege, hvor hele familien kan deltage. Det er sjovt og sundt at grine sammen. Der findes et hav af påskeæggelege, som hele familien kan deltage i: æggestafet med ske, puste æg, puste fjer, æggekast og trille æg – eller I kan gå en påsketur i det smukke forårsvejr.

 

3 lækre og hjertesunde opskrifter til påskebordet

Sild med urtecreme

Kylling i salat med grønt

Salat med torsk, æg og sennepssauce

Find flere opskrifter på vores opskriftssider