Professor Henning Bundgaard og professor Kasper Iversen er ophavsmænd til Copenhagen Baby Heart, og blev interviewet på scenen af Hjerteforeningens forskningschef Gunnar Gislason. Foto: Lasse Lundberg Andreasen/Hjerteforeningen.
Formålet med studiet har været at undersøge det nyfødte barns hjerte- og kar-struktur og funktion for bedre at kunne forstå, hvordan forskellige faktorer før og efter fødslen påvirker hjertehelbredet i barndommen og senere i livet.
Modtagerne af prisen var de to professorer Kasper Iversen og Henning Bundgaard, som har været ophavsmænd til studiet. Uddannelses- og forskningsminister Christina Egelund (M) deltog i ’Sammen om hjertet’ og roste forskningen i hjertesygdom i sin tale:
“Sandheden er, at hjerteforskning er et felt, hvor virkeligheden nogle gange lader til at overhale fantasien. Tænk, at vi kan indsætte en ny kunstig hjerteklap gennem lysken. Og tænk, at man kan bytte et sygt hjerte for et nyt. Det er lige så fascinerende, som det er utroligt. Men selvom man nogle gange må knibe sig i armen, skal vi blive ved med at satse på forskning. Det er netop den videnskabelige tilgang, der har bragt os så langt, som vi er i dag,” sagde hun.
Selve prisen blev uddelt af Hjerteforeningens adm. direktør, Anne Kaltoft, som i sin begrundelse for at uddele prisen kom ind på det vigtige i at anerkende og hylde forskerne bag nogle af alle de mange banebrydende resultater, som dansk hjerteforskning har skabt, og om det konkrete studie sagde hun blandt andet:
“Copenhagen Baby Heart er visionært. Det er innovativt. Det har skabt store resultater allerede og kommer til at skabe en masse viden på områder, hvor vi slet ikke ved nok i dag. Forskningsprojektet kommer i mange år fremover til at gøre os klogere på forekomsten af hjerte-kar-sygdom, hvordan vi bliver bedre til at forebygge det, hvordan vi hurtigere bliver opmærksomme på faresignaler, og hvordan hjertefejl udvikler sig over tid.”
Over 25.000 nyfødte inkluderet
Undersøgelserne i Copenhagen Baby Heart foregik på Rigshospitalet, Herlev og Gentofte Hospital samt Amager og Hvidovre Hospital i 2016 til 2018 i et stort samarbejde mellem hjerte-, børne- og fødselslæger, kliniske biokemikere, sygeplejersker og jordemødre.
Mere end 25.500 nyfødte børn blev inkluderet og vil blive fulgt løbende af forskerteamet igennem deres opvækst.
Studiet er støttet af Hjerteforeningen, Børnehjertefonden, Candys Foundation, Region Hovedstadens Forskningsfond, Herlev-Gentofte Hospitals Interne Forskningsfond og Toyota-Fonden.
Remmen Fonden havde venligst stillet Palmehaven på Hotel d’Angleterre til rådighed for Hjerteforeningens event ’Sammen om hjertet’.