Forside > Nyt studie halverer antal af blodpropper i hjertet for visse patienter
Forskning

Nyt studie halverer antal af blodpropper i hjertet for visse patienter

Et nyt studie fra Rigshospitalet viser, at risikoen for blodpropper i hjertet kan halveres hos patienter med både forsnævrede hjerteklapper og kranspulsårer.

Tekst Karsten Kjærgaard - Dato september 2, 2024

Læger på Rigshospitalet står bag et nyt og markant gennembrud i behandlingen af patienter med både forsnævrede hjerteklapper og kranspulsårer. En ny behandling, der består af en kombination af ballonudvidelse og indsættelse af en ny hjerteklap, har vist sig at halvere risikoen for livstruende blodpropper i hjertet. Det skriver Rigshospitalet i en pressemeddelelse.

 

Når patienter med svær hjerteklapforsnævring tidligere blev behandlet, modtog de en ny hjerteklap via en procedure gennem lysken, kendt som TAVI. Men de patienter i gruppen, der også har forsnævringer i kranspulsårerne – såkaldt aortastenose -, har lægerne indtil nu været tilbageholdende med at behandle med ballonudvidelser. Det skyldes, at ballonudvidelsen kan medføre komplikationer, især for ældre patienter, som skal tage blodfortyndende medicin efter indgrebet.

 

 

Det nye studie, kaldet NOTION-3, har dog påvist, at en ballonudvidelse af kranspulsårerne, udført umiddelbart før TAVI-proceduren, halverer risikoen for en senere blodprop i hjertet. Dermed tyder studiets resultater på, at mange patienter med aortastenose kan undgå senere akutte indlæggelser med farlige blodpropper.

 

Overlæge Jacob Thomsen Lønborg, der leder studiet på Rigshospitalet, kalder resultaterne markante og overraskende.

 

“Det overraskede mig og vil nok overraske mange andre hjertelæger, at resultatet er så markant. Det betyder, at vi vil ændre praksis og komme til at lave flere ballonudvidelser på den her gruppe af patienter,” siger Jacob Thomsen Lønborg.

Han anslår, at det vil betyde omkring 50 ekstra ballonudvidelser årligt på Rigshospitalet.

Det overraskede mig og vil nok overraske mange andre hjertelæger, at resultatet er så markant.

Overlæge Jacob Thomsen Lønborg leder studiet, der er et stort fremskridt i behandlingen af patienter med aortastenose. Foto: Louise A. Poulsen, Rigshospitalet

 

Betydning for fremtidig behandling

Resultaterne fra studiet, som også er offentliggjort i det anerkendte tidsskrift New England Journal of Medicine, kan få stor betydning for behandlingen af patienter verden over. Cirka 15 procent af patienterne, der får TAVI-behandling, har samtidig forsnævrede kranspulsårer, og dette studie kan ændre den måde, lægerne behandler dem på.

 

“Vi skal selvfølgelig diskutere resultaterne af studiet, men formentlig vil vores standard fremover blive at lave ballonudvidelse på disse patienter, selvfølgelig under nøje hensyntagen til deres alder, symptomer, risici og eventuelle andre sygdomme. Det kommer til at betyde, at vi kan behandle patienterne med mere sikker hånd og bedre prognose end før. Fordi det er det første større studie på området, forventer jeg, at det vil interessere hjertelæger i hele verden og kunne påvirke deres beslutning om fremtidig behandling af patienter, der både har svært forsnævret aortaklap og forsnævrede kransårer,” siger Jacob Thomsen Lønborg.

Fakta om studiet
  • Studiet har fulgt 455 patienter over en periode på mellem et og fem år og er udført i samarbejde mellem Rigshospitalet og andre danske, svenske, finske og lettiske hospitaler.
  • Lægerne har fulgt patienter med svær aortaklapforsnævring, der har fået en TAVI-behandling og samtidig påvist forsnævrede kranspulsårer.
  • Patienter der fik ballonudvidelse, havde en risiko for blodprop i hjertet på 7 procent, mod 14 procent for dem, der kun fik TAVI.
  • Opfølgningstiden for patienterne varierede mellem et og fem år, med et gennemsnit på to år.