Det kan være tæt på en umulig opgave at gennemskue, hvor sund eller usund en fødevare på hylden i supermarkedet egentlig er. For mens den ene variant af en fødevare kan være ganske sund og nærende, kan en lignende variant være et usundt ultraforarbejdet produkt, der ikke bidrager med noget positivt til din sundhed. Tværtimod.
Det er lige nu hverdagen for rigtig mange danskere. Kun seks procent af danskerne mener, at der i dag er tilstrækkelig information til at identificere sunde og usunde fødevarer. Hertil kommer, at 52 procent af danskerne synes, det er svært at vurdere, om en fødevare er ultraforarbejdet. Og det er et alvorligt sundhedsproblem.
Umulig opgave for forbrugerne
For selvom danskerne ønsker at spise sundere, fylder den ultraforarbejdede mad stadig mere på vores tallerkener. Samtidig viser flere undersøgelser, at et højt indtag af usunde ultraforarbejdede fødevarer øger risikoen for bl.a. hjerte-kar-sygdomme og andre alvorlige livsstilssygdomme, fordi den tager pladsen fra den sunde og nærende mad, som kroppen har brug for.
Men det er desværre ikke så underligt, at den ultraforarbejdede mad finder vej ned i indkøbskurven. Mange ultraforarbejdede fødevarer smykker sig nemlig med sundhedsbudskaber som ’rig på protein’ og ’høj på fiber’, der kan få fødevarerne til at fremstå sundere, end de i virkeligheden er.
For bag de tillokkende sundhedsbudskaber er der ud over et højt indhold af fedt, salt og sukker også ofte mange unødvendige tilsætningsstoffer, ultraforarbejdede ingredienser og skjulte forarbejdninger – hvilket der sjældent skiltes med på forsiden af emballagen. Vi risikerer altså at købe usund ultraforarbejdet mad, selvom vi tror, vi har truffet et sundt madvalg.
Det stiller forbrugerne med en umulig opgave, og man kan næsten sammenligne det med at handle med bind for øjnene. Der er heldigvis en løsning på problemet.
I et borgerforslag foreslår Hjerteforeningen nemlig, at der indføres tydelig og obligatorisk sundhedsoplysning på forsiden af alle fødevarer. På den måde kan vi som forbrugere let se sandhedsværdien af en fødevare og lige så vigtigt: Sammenligne fødevarerne så vi let kan vælge den sunde variant til – uden at blive lokket af uigennemskuelige salgstrick.
Og netop den løsning efterspørger danskerne. I samme undersøgelse som nævnt tidligere svarer 85 procent af danskerne, at netop den løsning er en god ide.
Har du også svært ved at gennemskue, hvilke fødevarer der er sunde og usunde? Efterspørger du mere information? Eller vil du måske blot hjælpe de andre danske forbrugere med at kunne træffe et oplyst valg om, hvad de kommer i indkøbskurven? – Så skriv under på Hjerteforeningens borgerforslag – for vi har ret til at vide, hvad vi spiser.

Synes du også, det er svært at undgå ultraforarbejdet mad?
Så er du ikke alene. Vi har gjort det nemt for dig.
Tilmeld dig nu og få gode råd fra vores eksperter i din indbakke allerede i dag.