Forside > Otte ud af 10 efterlyser undervisning i genoplivning på jobbet
Genoplivning Politik

Otte ud af 10 efterlyser undervisning i genoplivning på jobbet

Danskerne vil gerne undervises i genoplivning på deres job, men kun hver tredje får ønsket opfyldt. Det viser en undersøgelse fra Hjerteforeningen.

Tekst Karsten Kjærgaard - Dato august 9, 2024

En ny undersøgelse fra Hjerteforeningen afslører, at kun én ud af tre arbejdspladser har en fast procedure for undervisning i livreddende førstehjælp.

 

Det selvom der er et voksende behov i takt med, at den danske befolkning bliver ældre og dermed længere på arbejdsmarkedet.

 

Hjerteforeningens adm. direktør, Anne Kaltoft, ser det som en bekymrende udvikling, især i betragtning af, at der årligt sker omkring 5000 hjertestop uden for hospitalerne, hvoraf flere sker på arbejdspladsen.

 

– Det er meget positivt, at næsten 80 procent af de adspurgte mener, at undervisning i førstehjælp burde være en fast procedure, siger Anne Kaltoft til Ritzau.

 

– Men jeg er ærgerlig over at se, at det tilsyneladende er vanskeligt for virksomhederne at opfylde det ønske fra medarbejderne. Jeg mener det er vigtigt, at flere virksomheder ser kurser i livreddende førstehjælp som en del af deres sociale ansvar. Med godt 5000 hjertestop udenfor hospital hvert år, er det uundgåeligt, at mange vil finde sted på arbejdspladser, siger hun.

 

Ifølge Anne Kaltoft kan arbejdspladsen faktisk ofte være et “heldigt” sted at få et hjertestop, fordi der er flere til stede, der kan træde til.

 

– Med flere omkring sig, er der flere til at træde til med hurtig hjælp. Og hvis man handler hurtigt, stiger chancen for overlevelse markant, op til 60-70 procent med brug af genoplivning og hjertestarter, påpeger hun.

 

Virksomhed ser undervisning som naturligt

En af de virksomheder, der har taget dette ansvar til sig, er Ferring Pharmaceuticals i Kastrup. Her har medarbejderne haft mulighed for at lære livreddende førstehjælp gennem Hjerteforeningens kurser.

 

Klaus Grønbæk Jakobsen, vicepræsident og chef for Global Safety, fortæller:

 

– Vi har altid haft medicinkufferter og hjertestartere til rådighed, men det er vigtigt, at folk er trygge ved at bruge dem. Det er frivilligt at deltage i kurserne, men det er også vores ansvar at tilbyde noget, der afspejler, hvad der rører sig i samfundet.

 

Jakobsen tilføjer, at virksomheden, der beskæftiger omkring 670 medarbejdere, ser det som en naturlig del af deres arbejde at tage ansvar for medarbejdernes sikkerhed.

 

– Vi hjælper patienter, så det ville være mærkeligt, hvis vi ikke også kiggede lidt indad, siger han til Ritzau.