Hjerte­for­ening­ens protektor, H.K.H. Kronprinsessen, deltog mandag i åbningen af den nyetablerede ordning for patientstøtter til hjertepatienter på Aarhus Universitetshospital.

Har du spørgsmål til artiklen, er du altid velkommen til at skrive os en mail (klik her).

Kronprinsessen fik i forbindelse med åbningen en lille rundvisning på Hjertesygdomme på Aarhus Universitetshospital og overværede i den forbindelse en samtale mellem en patient og to patientstøtter, ligesom hun ved en efterfølgende seance ønskede folkene bag den nye ordning tillykke med tiltaget.

Hjerteforeningens adm. direktør, Anne Kaltoft, glæder sig over, at patientstøtteindsatsen nu også findes på Aarhus Universitetshospital:

– Det er en stor dag for Hjerteforeningens patientstøtteindsats, at hjerteafdelingen på Aarhus Universitetshospital nu også er en del af den. Vores patientstøtter yder hver dag en vigtig og helt afgørende indsats i forhold til at tage hånd om og rådgive nye hjertepatienter. Med deres erfaring fra egen krop kan de bidrage med en helt unik indsigt, hvor både det fysiske og det psykiske aspekt ved sygdommen kan vendes i samtalerne, siger hun.

Svært for patienter

Christian Gerdes og Jacob Thorsted, cheflæger på Hjertesygdomme, Aarhus Universitetshospital, synes også, at det er et rigtig godt tiltag, der nu også kommer hjertepatienterne på Aarhus Universitetshospital til gode.

I den forbindelse siger Jacob Thorsted:

– Vi ved, hvor svært det er for mange patienter – herunder hjertepatienter – når de pludselig bliver ramt af sygdom, og der bliver vendt op og ned på deres tilværelse. I den situation er det af uvurderlig betydning at have en god og fortrolig samtalepartner, som man kan vende nogle af de ting med, som man måske ikke lige vender med sin læge.

Med ved åbningen var også flere nuværende og kommende patientstøtter.

Desuden deltog Karin Salling, der er næstformand i Salling Fondene, som har støttet Hjerteforeningens patientstøtteindsats med 5,8 millioner kroner.

– I Salling Fondene har vi i en årrække støttet Hjerteforeningens patientstøtteindsats. En samtale med et medmenneske, som har været igennem et lignende sygdomsforløb og kan forstå og hjælpe med at sætte ord på de mange følelser, må være den helt rette støtte at have med under forløbet – både på hospitalet og i tiden efter hjemsendelsen. Derfor er det vores overbevisning, at patientstøtteindsatsen er af helt afgørende betydning for hjertepatienterne på deres vej tilbage mod en normal tilværelse, siger Karin Salling.

Frivilligt korps

Patientstøtterne er et korps af frivillige i regi af Hjerteforeningen.

De lever alle med en hjertesygdom og har valgt at stille sig til rådighed med såvel fysiske som telefoniske samtaler med andre, som er blevet ramt af en tilsvarende hjertesygdom.

Patientstøtterne kommer således også ofte rundt på mange af landets hjerteafdelinger, hvor de har samtaler med indlagte patienter.

Mere end halvdelen af alle over 55 år rammes af en hjerte-kar-sygdom, og ca. 524.000 danskere lever med en hjerte-kar-sygdom.

Hvert år rammes yderligere ca. 56.400 danskere af en hjerte-kar-sygdom.

Se videoen af H.K.H. Kronprinsessens besøg her:

 

For yderligere info:

Kristian Jakobsen, presserådgiver i Hjerteforeningen, tlf.: 33669969.