Nyere forskningsstudie undersøger sammenhængen mellem ændringer i fysisk aktivitet og indlæggelse med hjertesvigt – og mindsket dødelighed – for patienter, der har fået indopereret en såkaldt ICD-enhed. Beskeden er, at lidt ekstra sved på panden kan gøre en stor forskel. 

Har du spørgsmål til artiklen, er du altid velkommen til at skrive os en mail (klik her).

Forskere fra Alaska og USA har undersøgt, hvordan risikoen for at blive indlagt med hjertesvigt eller dø inden for et-fem år bliver påvirket af, om du dyrker 85 minutters eller 75 minutters motion om dagen. 

Forsøgsdeltagerne i studiet var alle patienter, der havde fået indopereret en såkaldt ICD. En ICD er en helt lille hjertestarter, som reagerer, hvis patientens hjerte sætter ud. 

Svaret er blevet udgivet i forskningstidsskriftet ”JACC: Heart Failure” og tyder på, at både løbeskoene og svedarmbåndet nok ikke skal lægges alt for langt væk. Nej, er man allerede godt i gang med motionen som ICD-patient, så kan de 10 minutters ekstra fysisk aktivitet fra 75 til 85 minutter have en meget gavnlig effekt, viser forskningen. 

– Tidligere studier har påvist en sammenhæng mellem fysisk aktivitet og overlevelse for patienter med hjertesvigt. Patienter, som er fysisk aktive, har en mindre risiko for dø. Det nye ved dette studie er, at det fokuserer på betydningen af ændringer i fysisk aktivitet, forklarer forskningschef i Hjerteforeningen Gunnar Gislason. 

– Vi kan ikke konkludere, at du nødvendigvis har større risiko for at blive indlagt og for at dø, hvis du dyrker mindre motion, når du har fået en ICD. Der er altså ingen direkte sammenhæng. Men det, vi kan se, er, at en stor del af forklaringen på resultaterne i studiet er, at mindre fysisk aktive ICD-patienter er mere syge end patienter, som bevæger sig mere. På den måde kan vi sige, at et lavt aktivitetsniveau kan indikere, om du som ICD-patient er i større risiko for indlæggelse eller for færre leveår 

 

Omfattende studie peger på motionens gavnlige effekt 

Studiet er ganske omfattende og indeholder data fra 20.927 patienter, som har fået indopereret en ICD-enhed. Data fra patienternes ICD-enhed blev af forskerne brugt til at måle patientens fysiske aktivitet, der blev defineret som gang eller mere krævende aktiviteter. 

Gunnar Gislason peger på, at studiet, ud over den gavnlige effekt af at dyrke mere motion, også viser, at patienter, som over en otteugers periode var 10 minutter mindre fysisk aktive pr. dag, på samme måde har en forøget sandsynlighed for død eller indlæggelse på grund af hjertesvigt. 

– Vi må blot konstatere, at forskningen her peger på, at mængden af motion kan give et fingerpeg om dit helbred, også når du er ICD-patient, der selvfølgelig gerne vil undgå hjertesvigt og gerne vil leve godt og længe. Det er vigtigt specielt med den sidste del, for én ting er at overleve, men en anden ting er at leve godt, og det perspektiv ved vi optager danskerne meget. På den måde kan forskningen bidrage til, at vi bliver mere opmærksomme på, hvordan vi også kan leve godt, selvom vi har en ICD, siger Gunnar Gislason.