Meget af vores vågne tid foregår på arbejdspladsen. Derfor er det vigtigt at tænke arbejdspladsen ind i den hjertesunde livsstil. For den kultur, der er på jobbet påvirker vores hjerte og sundhed. Hjerteforeningens diætist Lotte Juul Madsen giver 10 gode råd.

Har du spørgsmål til artiklen, er du altid velkommen til at skrive os en mail (klik her).

Diætist Lotte Juul Madsen er klar med følgende råd:

Vi er ikke nær så opmærksomme på hvad vi spiser, når vi er på jobbet og fokus er på opgaverne. Så sker spisning på automatpiloten og vi snupper lige det, som står fremme. Er der kage i mødelokalet eller slik i skuffen, så bliver det hvad vi spiser. På en arbejdsuge kan det løbe op i mange ekstra kalorier via ubevidst spisning.  Vi er dovne af natur og vores madvalg foregår ofte indenfor en armlængde. Det betyder, at det, du har på dit skrivebord, bliver det, du drikker og spiser.

 

OPSKRIFTER: Se vores lækre, hjertesunde opskrifter her

 

Der er altid en lejlighed til kage; fødselsdagskage, onsdagsnegl, fredagskage, kvajekage, mødekage osv. På nogle arbejdspladser stikker det helt af. Så kan det nemt løbe op i flere stykker kage på en uge og nogle gange også på samme dag. Når kage står synligt midt i lokalet, så spiser vi mere end hvis kagen står i hjørnet under et låg af stanniol. Vi fristes hver gang vi ser kagen. Kagekulturen på jobbet kan lægge tyngde på badevægten.

 

RING: Hjertelinjen er åben kl. 9-16 alle hverdage på 70 25 00 00

 

Når hver dag er en fest

Turen i kantinen er fuld af fristende udfordringer, og så kan frokost hurtigt blive et festmåltid. Der er en lang række af valg, som skal foretages på tom mave og lavt blodsukker. Hvis vi skal have en chance, er det vigtig at kantinen er indrettet til at fremme det sunde valg. Vores spisning påvirkes nemlig af mange faktorer f.eks. fylder vi altid tallerkenen uanset størrelse. Vi tager mest af maden først på buffeten, øser de største portioner op fra fade med store skeer og vi vælger sodavanden, hvis det er nemmere end at hente vand. Så kantinens indretning kan belaste dit hjerte.

I mange jobs sidder vi ned foran en skærm hele dagen lang. Det er hverken godt for hjernen, hjertet eller kroppen. Vores krop og hjerte har brug for bevægelse og de kreative ideer vokser kun, når der er luft og rum. Så bryd op. Arbejd stående, tal i telefonen gående eller tag en pause fra dagens opgaver og bevæg din krop.

Sidst på arbejdsdagen, når frokosten ligger nogle timer bagude, sniger lækkersulten sig ind. Hjernen scanner kontoret. Er der mon en rest af kage i kantinen, chokolade i skrivebordsskuffen eller skulle jeg lige smutte ned på gaden og købe lidt lækkert til kontoret? Specielt hvis stressniveauet er højt og alt energi går til opgaveløsning, så forsvinder overskuddet fra fornuft og sunde initiativer. Under stress bliver fristelsen umulig at modstå.

 

10 TIPS: Gode råd til et hjertesundt arbejdsliv.

 1. Arbejd stående, hvis dit bord kan hæves.
 2. Hold møder i lokaler uden stole eller gående møder, som en gåtur udenfor.
  Lad frugt og grøntsager være standard servering ved møder.
 3. Hav altid frugt, snack grønt, groft knækbrød og koldt vand på dit skrivebord
 4. Brems automatspisning ved at sætte de søde sager mindre synligt og gemt lidt af vejen.
 5. Spis kun kagen, hvis den er kalorierne værd. Spring middelmådig kage over.
 6. Ønsker du at springe kagen over, så gå ind i kagefælleskabet spisende på et æble.
 7. Start altid turen i kantinen med at fylde godt op med grøntsager på tallerkenen.
 8. Madpakke kan gøre frokosten nemmere. Groft rugbrød, en dåse fisk, gnave grønt eller en salat er et godt udgangspunkt for en sund frokost.
 9. Spis et groft eftermiddagsmåltid og tag toppen af din lækkersult.
 10. Hav altid ”sund mad til nødsituationer” i din skrivebordsskuffe til stressede dage.

 

 

Hvordan vil du beskrive artiklen?

 • Tryk send herunder, når du er færdig
 • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.