Et nyt dansk studie afslører højt indhold af sundhedsskadelig syre i produkter, der indeholder lakrids. Særligt mennesker med forhøjet blodtryk og hjertesygdom bør være påpasselige med at få for meget af den søde rod.

Har du spørgsmål til artiklen, er du altid velkommen til at skrive os en mail (klik her).

I Danmark elsker vi lakrids.

Faktisk er danskerne det folkefærd, der på verdensplan spiser allermest slik, og her er det lakrids, der kommer ind på 2. pladsen. Næstefter chokolade, som kommer ind på en 1. plads over den mest foretrukne ingrediens i slikskålen.

Ikke blot ift. at holde en sund vægt, kan denne forkærlighed for lakrids og søde sager være problematisk.

Vi har længe vidst, at rålakrids – altså selve lakridsekstrakten – kan give forhøjet blodtryk.
Det handler om glycyrrhizinsyre, som er det naturlige sødestof i lakridsroden. Et stof, der er harmløst i små mængder, men som kan være sundhedsskadeligt, hvis man får for meget.

Nu viser ny forskning, at det er værre end hidtil antaget.

I et nyt studie har et hold danske forskere analyseret forskellige produkter på det danske marked, som indeholder lakrids. Studiet er det hidtil største af sin art i verden, og forskerne advarer nu om, at de i en række lakridsprodukter finder et højt indhold af glycyrrhizinsyre, skriver Videnskab.dk.

219 produkter med lakrids er blevet undersøgt

Forskerne advarer om, at de i flere af de 219 lakridsprodukter, de har undersøgt, finder et højt indhold af det skadelige stof.

– Vi blev overraskede over, at man for mange produkters vedkommende ikke skal spise mere end 4-5 gram lakrids for at få så meget glycyrrhizinsyre, at man overskrider EU’s grænseværdi, siger Nicolai Zederkopff Ballin, som er kemiker ved Fødevarestyrelsen og førsteforfatter på det nye studie, til Videnskab.dk.

Har du højt blodtryk eller er i behandling for forhøjet blodtryk, er det derfor særligt vigtigt, at du er opmærksom på dit indtag af lakrids både fra lakridsslik, is, alkohol, kosttilskud, men også lakrids-te. Selv små mængder af den søde lakridsrod i fx te kan have markant effekt på dit blodtryk.

Omkring en femtedel af den danske befolkning lider af for højt blodtryk, og faktisk er 30 procent ikke klar over det. Her er alt, hvad du bør vide om forhøjet blodtryk

 

Forskerne bag det nye studie anbefaler, at der bliver oprettet kampagner, som skal advare den brede befolkning om faren ved at spise for meget lakrids.

 

Nyd med måde

Hjerteforeningens forskningschef Gunnar Gislason er enig i, at større mængder glycyrrhizinsyre bør undgås, og siger til Videnskab.dk:

– Det er især patienter med forhøjet blodtryk og hjerte-kar-sygdomme, som skal være påpasselige med at spise lakrids. Det kan få blodtrykket til at stige og have andre uhensigtsmæssige effekter som fx forstyrrelser i kroppens saltbalance.

Foruden glycyrrhizinsyre indeholder lakrids nemlig typisk salt. Derfor kan store mængder lakrids også få saltbalancen i kroppen ud af kontrol og reducere indholdet af kalium i blodet. Det kan føre til muskelsvaghed og alvorlige hjerterytmeforstyrrelser.

Drop derfor, eller vær meget påpasselig med, lakrids – også som smagsstof i te – hvis du lider af forhøjet blodtryk eller hjerte-kar-sygdom.

Generelt er rådet fra professor og forskningschef Gunnar Gislason til os alle at nyde lakrids med måde.

 

 

Har du spørgsmål om kost og hjerte-kar-sygdom, så ring til Hjertelinjen på 70 25 00 00