Der er ikke længere behov for specifikke retningslinjer for corona i forhold til andre sygdomme, meddeler Sundhedsstyrelsen.

Har du spørgsmål til artiklen, er du altid velkommen til at skrive os en mail - klik her.
(Du må meget gerne indsætte link til artiklen i din mail.)

Coronavirus er nu sidestillet med alle andre sygdomme, og Sundhedsstyrelsen anbefaler ikke længere, at man isolerer sig selv ved en positiv coronatest.

Dermed er alle retningslinjer for corona nu droppet.

Det meldte styrelsen ud torsdag.

Sundhedsstyrelsen understreger, at du skal blive hjemme, hvis du er syg med symptomer på luftvejsinfektion, uanset om det er covid-19, influenza eller andet.

Men du bør kun testes for covid-19, hvis du har symptomer, er i risikogruppe og kan have gavn af tidlig behandling mod covid-19.

Der er fremover ingen særlige anbefalinger for isolation efter en positiv covid-19-test.

På vej mod normale tilstande

– Vi kan nu tage endnu nogle skridt mod mere normale tilstande i forhold til at håndtere covid-19 i både samfund og sundhedsvæsen, siger konstitueret enhedschef Line Raahauge Hvass i en pressemeddelelse fra Sundhedsstyrelsen.

– Der er ikke længere behov for meget specifikke retningslinjer for covid-19 i forhold til andre sygdomme, for eksempel at personer med en positiv test for covid-19 isolerer sig i mindst fire dage.

– Det er til gengæld vigtigt, at vi husker hinanden på at forebygge smitte med alle former for luftvejsinfektioner, for også influenza kan give alvorlig sygdom hos ældre og kronisk syge og belaste sundhedsvæsenet.

– Man skal blive hjemme, hvis man er syg – uanset om man tror, at det er covid-19, influenza eller en anden luftvejsinfektion, siger hun.

Høj tilslutning til vaccination

Antallet af personer indlagt med covid-19, har været stabilt hen over efteråret og der forventes kun en mindre stigning i den kommende tid, skriver Sundhedsstyrelsen.

Det skyldes en høj tilslutning til efterårets vaccinationsindsats med de variantopdaterede vacciner, en høj befolkningsimmunitet efter både vaccination og tidligere smitte, og at omikronvarianten giver mindre alvorlig sygdom.

Sundhedsstyrelsen har derfor opdateret retningslinjerne for håndtering af covid-19 i sundhedsvæsenet, så de svarer til den nuværende situation, skriver styrelsen i pressemeddelelsen.

De anbefaler nu kun, at man testes for covid-19, hvis man har symptomer, er i en risikogruppe, og testen er relevant for behandling.

Det kan være, hvis man har symptomer, og man er i en risikogruppe, at man kan have gavn af tidlig behandling mod covid-19.

Risikogrupper kan være ældre, særligt med samtidig kronisk sygdom eller andre risikofaktorer, hvis man er over 50 år og aldrig er blevet vaccineret, eller hvis man er gravid.

Ingen særlige forholdsregler

Ændringerne betyder også, at der kommer nye anbefalinger for, hvordan man håndterer coronavirus i sundhedsvæsenet.

For eksempel anbefales det ikke længere, at alle, der indlægges akut på hospital, skal testes for covid-19 uanset symptomer.

Der anbefales heller ikke særlige forholdsregler for at forebygge smitte med covid-19 i forbindelse med fødsel.

Personalet bør dog tage relevante forholdsregler, hvis den gravide eller partner har symptomer på en infektion i luftvejene, ved for eksempel at bruge værnemidler.

Lette symptomer som stoppet næse, let irritation af svælget, enkelte host giver som udgangspunkt ikke anledning til test og særlige forholdsregler.

Ingen fjerde stik til personer under 50 år

Sundhedsstyrelsen har ingen planer om at ændre i vaccinationsprogrammet, så personer under 50 år kan blive tilbudt et fjerde stik mod coronavirus.

Det oplyste styrelsen til Jyllands-Posten torsdag.

På nuværende tidspunkt kan alle borgere over 50 år få et boosterstik på samfundets regning.

Også personer i alle aldre, der blandt andet har et stærkt nedsat immunforsvar, kan blive tilbudt coronavaccination.

Vil du vide mere?

Hvis du vil vide mere om test og symptomer på covid-19 eller anden luftvejsinfektion, kan du læse videre på denne side.

Du har også altid mulighed for at ringe direkte til Hjertelinjen på alle hverdage mellem kl. 9 og 16 og få rådgivning om corona fra vores faglige eksperter.

Hjertelinjen har tlf. 70 25 00 00.