Risikoen for blødninger og blodpropper i hjernen falder, hvis du spiser bæredygtigt. Det viser et nyt forskningsresultat fra Aarhus Universitet. Resultaterne er offentliggjort i det videnskabelige tidsskrift ”Stroke”.

Har du spørgsmål til artiklen, er du altid velkommen til at skrive os en mail (klik her).

Bæredygtig kost giver dig en lavere risiko for blodpropper i hjernen.

Det er konklusionen i en ny undersøgelse fra Institut for Folkesundhed, som Aarhus Universitet netop har offentliggjort i en pressemeddelelse.

Og budskabet er klart:

Der skal flere grøntsager og mindre kød på tallerkenen.

Undersøgelsen fra Institut for Folkesundhed viser, at en bæredygtig kost ikke kun gavner klimaet, den gavner også din sundhed.

– Hvis man som voksen mand eller kvinde spiser en bæredygtig kost og følger de nordiske anbefalinger for fuldkornsindtag, så ser vi en lavere risiko for blødninger og blodpropper i hjernen, fortæller Christina Dahm, der står bag undersøgelsen.

Det er vigtig viden, for et tidligere studie fra England fandt, at vegetarer havde en øget risiko for hjerneblødninger sammenlignet med kødspisere.

En nyhed, der gik verden rundt.

– En vegetarisk kost ligner meget en bæredygtig kost, og eftersom vi skal til at spise mere bæredygtigt i fremtiden, var det et ret bekymrende resultat.

– Vores resultater viser, at det er sikkert at spise en bæredygtig kost, siger Daniel Ibsen, som også har bidraget til studiet.

Plantebaserede bøffer på menuen

Forskerne brugte data fra den danske befolkningsundersøgelse ”Kost, kræft og helbred”.

I alt deltog 57.053 voksne i alderen 50 til 64 år i undersøgelsen, hvor de blev spurgt om deres madvaner og livsstil i begyndelsen af 1990’erne.

Forskerne har i de efterfølgende år kunnet identificere, hvem der udviklede blødninger eller blodpropper i hjernen.

– Den mad, vi spiser, har en afgørende indflydelse på vores helbred, men påvirker ligeledes vores klima og miljø.

– Vi skal spise mere bæredygtigt, men det er naturligvis vigtigt, at det også er en sund kost, siger Christina Dahm.

Ifølge Christina Dahm bør studiet følges op i forhold til nutidens danske kostvaner, der i højere grad indeholder nye, bæredygtige fødevarer som fx havremælk og plantebaserede bøffer.

Hun anbefaler også yderligere studier, som undersøger mere konkret, hvordan danskerne kan blive bedre til at efterleve klimavenlige kostråd.

Vil du vide mere om bæredygtig kost?

Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri og Fødevarestyrelsen har i 2021 lanceret nogle klimakostråd, som minder om bæredygtig kost.

De skal bidrage til at indfri klimalovens målsætning om at reducere Danmarks drivhusgasudledning med 70 procent i 2030 og samtidig give folkesundheden et løft.

Dem har vi tidligere omtalt på Hjerteforeningens sider, og det kan du læse meget mere om her.