Ved årets udgave af Hjertetouren på Flyvestation Værløse fik især én deltager stor opmærksomhed. Otteårige Smilla Kjelsmark satte sig i sadlen og nåede at trampe over 112 km på 24 timer.

Har du spørgsmål til artiklen, er du altid velkommen til at skrive os en mail (klik her).

– Benene var lidt smadrede, men jeg kunne godt komme i skole om mandagen.

Otteårige Smilla Kjelsmark lyder frisk i telefonen.

Det var hun bestemt ikke søndag den 22. august, og det forstår man godt, når man hører, hvad hun præsterede.

Som absolut yngste deltager i årets udgave af Hjertetouren lykkedes det Smilla at cykle dybt imponerende 112,5 km på 24 timer.

– Det hårdeste var sådan en bakke, der går opad, og hvor der er tre bump. Den var virkelig hård, genkalder Smilla sig.

– Men det var også rigtigt sjovt. Der var andre børn med, og når man holdt pause, så var der en hel masse cola og slik, siger Smilla Kjelsmark.

Hjertetouren
Foto: Lars Andreasen.

Cyklede med for sjov sidste år

– Far, jeg er simpelthen så træt, men hvis jeg stopper nu, så får vi ingen penge til de små hjerter.

Dén bemærkning ramte så at sige lige i hjertet hos Jackie Løvkvist Kjelsmark, der er forståeligt stolt, når han genkalder sig datterens indsats under Hjertetouren.

Han har selv deltaget i Hjertetouren adskillige gange, men i år var det anderledes. I år var han hjælper for Smilla.

– Ideen opstod sidste år, hvor jeg deltog i Hjertetouren. Her spurgte Smilla, om hun måtte komme med og kigge på og sove i bilen. Det blev så til, at hun havde sin cykel med og begyndte at trille rundt sammen med nogle andre børn. Bare for hyggens skyld – hun var jo ikke tilmeldt, forklarer Jackie Løvkvist Kjelsmark.

– Men efterhånden, som vi piskede rundt på strækningen, så mødte vi hende jo flere og flere gange. Og hun blev bare ved. Da Hjertetouren var overstået, kunne vi se, at hun havde cyklet 65 km på sin lille 16” cykel.

Hjertetouren
Foto: Lars Andreasen.

Måtte bore huller i ny cykel

Efter den oplevelse var der ingen tvivl: Smilla skulle selv med som deltager næste år.

– Hun var fast besluttet på at skulle med i 2021, og så skulle hun selvfølgelig officielt tilmeldes. Så var det hendes indsamling, og jeg var bare med som hjælper, siger Jackie Løvkvist Kjelsmark.

– Så vi fik købt en ny cykel og en cykelcomputer til hende. Der skulle også være plads til en vandflaske på den, så vi måtte have naboens hjælp til at bore huller i cyklen, så den kunne spændes fast.

– Jeg skrev så til Charlotte og Thomas (arrangørerne, red.), at det var Smilla i år, og at jeg stod i baggrunden. Så lagde vi det på Facebook, og så begyndte indsamlingen at rulle.

Hjertetouren
Foto: Lars Andreasen.

Cyklede 112,5 km på 24 timer

Og rulle må man sige, at det gjorde. Et hurtigt kig på Smillas indsamlingsside viser, at det lykkedes hende at indsamle hele 11.700 kroner til Hjerteforeningen.

På siden finder man også et hav af opmuntrende og stolte kommentarer fra donorerne.

De er i den grad på sin plads, da Smilla cyklede alt, hvad remme og tøj kunne holde.

– Hun endte med at have kørt 112,5 km i løbet af de 24 timer. Hun var vist også temmelig træt, da hun skulle i seng om aftenen, siger Jackie Løvkvist Kjelsmark.

– Det er endnu mere imponerende, fordi hun ikke havde trænet helt op til det. For halvanden måned siden glemte hun at sige stop, da vi var ude og cykle, så jeg kom til at køre lige hen over hende. Det satte hende lige ud af spillet et stykke tid!

Smilla er forståeligt nok stolt, når hun ser de mange kommentarer og donationer.

– Det er fedt, der er så mange, der giver penge. Så kan man hjælpe mange, siger hun.

Hjertetouren
Foto: Hjerteforeningen.

Fik nye idoler

Smilla fandt ifølge hendes far også et par nye helte undervejs på Hjertetouren.

Ultramotionisten Elin Starup, der skal køre Race Across America, cyklede ad flere omgange sammen med Smilla.

– Hun og Cecilie Uttrup (OL-deltager, red.) er hendes store idoler, hun ser meget op til de to, fortæller han.

– Og hun fik hængt en medalje om halsen af Jesper Asholt – det var en stor ting, kunne man se. Men i det hele taget er det jo fantastisk at opleve det store fællesskab, der er derude. Der var fx en ung knægt med et halvt hjerte, der cyklede over 400 km. Det er jo helt utroligt at se.

Har indsamlet over 1,3 millioner kroner

Hjertetouren, som du kan læse alt om her, er en årligt tilbagevendende begivenhed på Flyvestation Værløse.

I 24 timer cykler deltagerne rundt på en strækning på cirka 5 km – med indlagte pauser i depotet, når de har behov – og om aftenen er der hygge og fællesspisning for alle deltagere og hjælpere.

Hver deltager kan støttes direkte med et valgfrit beløb, eller man kan donere til Hjerteforeningen og Børnehjertefonden.

Ideen er opstået hos Thomas Christensen-Degn, der selv har mistet sin far til hjertesygdom.

Han oprettede i 2015 en indsamling, hvor man kunne donere et beløb, alt efter hvor mange km han kunne nå at cykle på 24 timer.

Det blev til over 100.000 kroner, og siden har projektet grebet om sig. I år var godt 60 deltagere med.

I dag står Thomas Christensen-Degn og hustruen Charlotte hvert år for Hjertetouren, der siden starten i 2015 har samlet over 1,3 millioner kroner ind.

Et dybt imponerende beløb, der går ubeskåret til Hjerteforeningen og Børnehjertefonden og dermed til livreddende hjerte-kar-forskning i Danmark.

Hjertetouren
Foto: Lars Andreasen.

Mistede faster og farfar til hjertesygdom

Baggrunden for Smillas deltagelse i Hjertetouren er desværre trist.

I 2018 mistede hun inden for en måned både sin faster på 28 år og sin farfar på 65 til hjertesygdom.

– Min søster blev syg i maj 2018 og kom på Odense Universitetshospital på grund af hjertesvigt, fortæller Jackie Løvkvist Kjelsmark.

– De får det i første omgang under kontrol, men efter et stykke tid begynder det at gå dårligere, og hun bliver overflyttet til Skejby Sygehus.

– Her kan de godt se, at hun bliver nødt til at komme i hjerte-lunge-respirator, og jeg kan huske, at min far facetimer med hende inden da.

– Der siger han bagefter, at det er sidste gang, han kommer til at se sin datter. Han sov selv ind med hjertesvigt fire dage efter.

Smillas faster får en hjertetransplantation, og umiddelbart efter ser det nogenlunde positivt ud.

– Der går så en tid med både gode og dårlige dage, men til sidst kan vi godt fornemme, at det går den forkerte vej, forklarer Jackie Løvkvist Kjelsmark.

– Hun sov så ind den 5. september. Det var, godt en måned efter vi havde mistet vores far til hjertesvigt, så det var en meget hård tid.

Hjertetouren
Foto: Lars Andreasen.

Hjerteforeningen støtter forskning i hjertesvigt

Beløbene, som Smilla og Hjertetourens andre deltagere hvert år indsamler, går direkte til Hjerteforeningens arbejde med at støtte hjerteforskningen i Danmark.

Og netop hjertesvigt er et af de hjerte-kar-forskningsområder, som Hjerteforeningen ofte uddeler støttekroner til.

Inden for de senere år har Hjerteforeningen eksempelvis støttet projekter om hjertesvigtspatienters rejse gennem sundhedsvæsenet, forskning i ICD (implanterbar cardioverter defibrillator til hjertesvigtspatienter) og mistrivsel blandt ICD-patienter, og forbedring af hjertesvigtspatienters sidste tid.

I år blev der bl.a. uddelt støttekroner til et forskningsprojekt om pacemakerens placering ved hjertesvigt – det kan du læse mere om her.

Hjertetouren
Foto: Lars Andreasen.

Cykler igen til næste år

Livsmodet har Smilla Kjelsmark i hvert fald ikke mistet. Og hun er i den grad blevet bidt af cyklingen, fornemmer man.

– Jeg skal helt sikkert med igen næste år. Det var sjovt! slutter en af Danmarks sejeste cykelpiger.

 

Du kan selv oprette en indsamling

Smillas indsamling er nu lukket ned, men der oprettes en ny til Hjertetouren næste år, formentlig i oktober måned. Hvis du har fået lyst til at donere til Smilla og Hjerteforeningen, kan du sende en mail til kjelsmark@live.dk, så får du tilsendt et link, når næste års indsamling bliver oprettet.

Det er muligt for alle selv at starte egne indsamlinger til Hjerteforeningens kamp for en fremtid uden hjertesygdom i Danmark.

Har du fået lyst til selv at starte din egen indsamling, kan du læse meget mere her.

På siden finder du også et link til en oversigt over alle igangværende indsamlinger og en lang række inspirerende mennesker, som du kan vælge at donere til.