Flere hjertepatienter kontakter i øjeblikket Hjertelinjen og spørger til mulige bivirkninger forbundet med coronavaccinerne. Foreløbig er der dog ikke tegn på, at man behøver at være bekymret, siger konsulent i Hjerteforeningen.

Har du spørgsmål til artiklen, er du altid velkommen til at skrive os en mail (klik her).

I disse uger ringer mange hjertepatienter til Hjertelinjen med bekymringer om coronavacciner. Bekymringerne går oftest på mulige bivirkninger af vaccinerne, såsom blodpropper. En del hjertepatienter bliver desuden påvirket af, hvilke negative historier der kører i medierne.

Det fortæller Anne Marie Kurtzhals, som er konsulent og sygeplejerske i Hjerteforeningen.

– De sidste par uger har vi fået rigtigt mange henvendelser om coronavacciner, fordi der er så store grupper af befolkningen, som i øjeblikket får en indkaldelse til vaccination, siger hun.

– For nogle uger siden opstod der eksempelvis en historie i medierne om, at de to vacciner, som Sundhedsstyrelsen har godkendt – Pfizer/BioNTech og Moderna – muligvis kunne medføre myokarditis, der er en betændelsestilstand  i hjertemusklen. Flere hjertepatienter ringede til Hjertelinjen på baggrund af den historie, siger Anne Marie Kurtzhals.

– Det viser, at der er en klar sammenhæng mellem historierne i medierne og hjertepatienternes bekymringer. Men det er ingen konklusioner, der peger på, at man er i særlig risiko for at få myokarditis af vaccinerne, understreger hun.

Blodpropper fra ikke-godkendte vacciner er ikke relevante

De seneste måneder har der været meget omtale af de to vacciner, som Sundhedsstyrelsen har fjernet fra vaccinationsprogrammet. AstraZeneca- og Johnson & Johnson-vaccinerne har vist sig i meget sjældne tilfælde at medføre blodpropper.

Men mange hjertepatienter kæder også de godkendte vacciner sammen med blodpropper i deres bekymringer, fortæller Anne Marie Kurtzhals.

– Mange har hørt om blodpropper og bivirkninger i sammenhæng med coronavacciner, og så ryger alle vaccinerne i den samme gryde. Hjertepatienter ved, at de er mere udsatte, når det gælder risikoen for blodpropper, end mange andre grupper i befolkningen, og derfor skaber det bekymring.

Anne Marie Kurtzhals understreger dog, at den type blodpropper, som man i meget sjældne tilfælde kan få af de vacciner, som ikke er en del af vaccinationsprogrammet, er en anden type end de blodpropper, som hjertepatienter kan blive ramt af. 

Masser af erfaringer skal berolige

Når hjertepatienter fortæller om deres bekymringer om vaccinerne, plejer Anne Marie Kurtzhals at pege på alle de erfaringer, vi allerede har med vaccinerne – både i Danmark og i resten af verden.

– Millioner af mennesker verden over har fået de samme vacciner. Det kan godt være, vi stadig har et begrænset tidsperspektiv at vurdere konsekvenserne i, men vi har virkelig mange kvantitative data, som vi kan læne os op ad, siger hun.

Anne Marie Kurtzhals understreger, at hvis der skulle opstå reelle negative historier om bivirkninger forbundet med de godkendte vacciner, vil Hjerteforeningen være opmærksom på det.

– Vi holder skarpt øje med, hvad der foregår på dette felt. Det er selvfølgelig også derfor, at hjertepatienterne ringer til os med spørgsmål – fordi de har tillid til, at vi ved, hvad der er rigtigt og forkert, siger Anne Marie Kurtzhals.

På denne side kan du altid holde dig orienteret om de seneste udviklinger omkring corona.