Dyrker du motion, og har du forhøjet blodtryk, kan du reducere risikoen for at dø tidligere end normalt, viser forskning, der er baseret på data indsamlet over 40 år og støttet af Hjerteforeningen. 

Har du spørgsmål til artiklen, er du altid velkommen til at skrive os en mail (klik her).

Du bør altid være opmærksom på, at du i disse tider med coronavirus skal overholde retningslinjerne for god hygiejne og for hensyn til andre, herunder hvor mange der samles på ét sted. Læs mere på hjerteforeningen.dk/corona og få al nødvendig viden.

Forskning baseret på den danske Østerbro-undersøgelse, hvor 19.000 mennesker er fulgt siden 1976, peger på en sammenhæng mellem graden af fysisk aktivitet blandt personer med forhøjet blodtryk og personernes risiko for død af alle årsager.  

Ph.d.-studerende Gowsini Joseph, Aalborg Universitet og Regionshospital Nordjylland, Hjørring: 

Studiet viser, at et stigende niveau af fysisk aktivitet er gavnligt for patienter med forhøjet blodtryk. Studiet viser en sammenhæng mellem graden af fysisk aktivitet og død, også hos dem med meget højt blodtryk.  

 

Forsker: Tungtvejende og entydige resultater 

Man har i lang tid vidst, at det er sundt for kroppen at dyrke motion og være fysisk aktiv, og at dette er godt for hjertet, men ifølge Gowsini Joseph har der hidtil manglet mere viden om, hvorvidt fysisk aktivitet reducerer dødeligheden blandt personer med forhøjet blodtryk. 

Over for Dagens Medicin kalder hun resultaterne for ”tungtvejende” og ”entydige og peger på, at forskningen er baseret på en 40 år lang opfølgningsperiode. 

Hjerteforeningen har støttet Østerbro-undersøgelsen, og resultaterne kan hjælpe de mange danskere med forhøjet blodtryk, understreger forskningschef Gunnar Gislason fra Hjerteforeningen. 

– Det interessante er her, at den positive effekt allerede ses, hvis du er bare en lille smule fysisk aktiv. Effekten bliver selvsagt højere ved mere aktivitet, men læren her er, at vi skal få fysisk aktivitet ind i vores hverdag – det kan simpelthen gøre en livsvigtig forskel for de mange danskere med forhøjet blodtryk, siger Gunnar Gislason. 

Læs mere i studiets forskningsartikel her

Læs mere om motion på Hjerteforeningens hjemmeside