Jo mere sundt du lever, jo større chance er der for, at du kan leve længere uden at få en kronisk lidelse som fx en hjerte-kar-sygdom. Det viser en stor amerikansk undersøgelse. Den understreger endnu engang, hvor meget forebyggelse over en bred kam kan betyde for at undgå at få en hjerte-kar-sygdom, lyder det fra Hjerteforeningen.   

Har du spørgsmål til artiklen, er du altid velkommen til at skrive os en mail (klik her).

Næsten 112.000 amerikanske sundhedsprofessionelle har deltaget i en undersøgelse af, hvordan sund livsstil relaterer sig til det antal leveår, som man kan forvente uden kroniske sygdomme som diabetes, kræft og hjertekarsygdom. Da sundhedspersonalet kom fra alle faggrupper, repræsenterede de et bredt udsnit af den generelle befolkning.   

Forskningen er udgivet i det anerkendte tidsskrift “British Medical Journal”. 

Forskerne bag undersøgelsen undersøgte, hvad kombinationen af fem forskellige livsstilsfaktorer – rygning, alkohol, kost, overvægt og manglende motion – betyder for, hvor længe man kan forvente at leve, uden at man får en kronisk sygdom. Netop kombinationen af risikofaktorer er et emne, kun få forskere tidligere har set på.  

 

Markante resultater 

Resultaterne var markante. For kvinder på 50 år, som både røg, spiste usundt, var overvægtige, motionerede for lidt og drak for meget, viste undersøgelsen, at deres forventede restlevetid uden kronisk sygdom kun var 23,7 år. Kvinder med fire-fem sunde livsstilsfaktorer kunne forvente mere end 10 år ekstra fri for kroniske sygdomme. For mænd var tallene henholdsvis 23,5 år og 31,1 år.  

Mandlige storrygere og overvægtige af begge køn var de grupper, som havde den laveste forventede restlevetid uden sygdom ved 50 år.  

 

Forebyggelse er vigtigt

Ifølge Hjerteforeningen sætter undersøgelsen en tyk streg under, hvor vigtigt forebyggelse er for at forhindre hjerte-kar-sygdom.  

– Fra anden forskning ved vi, at usund livsstil betyder, at den forventede levetid er 7 til 18 år kortere, end hvis man lever sundt. Dette studie tilføjer, at også antallet af raske leveår uden sygdom, mens man endnu er i live, bliver op til 10 år kortere. Så ikke nok med, at man dør tidligere, man bliver også syg tidligere, siger Mads Lind, seniorkonsulent i Forebyggelsesafdelingen i Hjerteforeningen.  

 

 

Motion til dig og dine

Vi har en række motionstilbud klar til dig. Se dem herunder: