I dag er det World Obesity Day, hvor organisationer, virksomheder og myndigheder i hele verden står sammen om at skabe opmærksomhed over for overvægt og sætte fokus på den globale sundhedsudfordring, som i Danmark berører over halvdelen af danskerne, der i dag lever med overvægt og svær overvægt.

Har du spørgsmål til artiklen, er du altid velkommen til at skrive os en mail (klik her).

At komme af med overvægt eller svær overvægt handler ikke blot om at spise mindre og bevæge sig mere. Der er nemlig en bred vifte af årsager bag overvægt. I dag er det Word Obesity Day, og den bakker Hjerteforeningen op om.

Tidligere forskning fokuserede på, at overvægt kun handlede om at spise for meget og bevæge sig for lidt. I dag ved vi, at emnet er langt mere komplekst og nuanceret. Videnskaben kender endnu ikke alle svarene om overvægt og kan dermed ikke give et entydigt billede af, hvorfor nogle mennesker har normalvægt gennem hele livet, mens andre udvikler overvægt.

Ud over balancen mellem det, vi spiser, og det, vi forbrænder, er der andre faktorer, som spiller ind. Der er gener, opvækst og samfundsstrukturer. Det forklarer ernæringsfaglig seniorkonsulent, Natasha Selberg fra Hjerteforeningen.

– Når vi taler om overvægt og svær overvægt er der også mange følelser og fordomme på spil, herunder stigmatisering af de overvægtige, hvilket har en negativ indvirkning både fysisk og mentalt. Det er faktorer, som den enkelte ikke kan ændre alene, men som også kræver en bred indsats fra samfundet.

Derfor skal der sættes ind på samfundsniveau og kigges på, hvordan vores samfund kan indrettes, så vi forebygger overvægt, gør det nemmere at leve sundt og mindsker stigmatisering.

– I Hjerteforeningen støtter vi op om at håndtere overvægt som et samfundsansvar. Det gør vi bl.a. ved at arbejde for samfundsstrukturelle tiltag, som kan gavne sundheden. Det handler om tiltag relateret til nem adgang til sunde og hjertevenlige fødevarer, om mindre portions- og emballagestørrelser, samt om at skabe rammer for øget fysisk aktivitet. Tiltag, som alle kan hjælpe danskerne til at fastholde en sund vægt og forebygge overvægt, forklarer Natasha Selberg.

Hjerteforeningen arbejder sammen med andre om nogle af disse tiltag, bl.a. i Fødevarepartnerskabet for sundhed og klima, Rådet for Sund mad og Ja tak, lidt mindre.

Læs også

Ekspert slår fast: Overvægt er ikke kun din egen skyld

Bevar normalvægten med en hjertesund livsstil

Overvægt