Mens mange hjertepatienter er nervøse for, at statiner nedsætter deres hukommelse og udløser en kognitiv tilbagegang, peger forskere nu på, at statiner faktisk kan bremse hjernens aldring. 

Har du spørgsmål til artiklen, er du altid velkommen til at skrive os en mail (klik her).

Du bør altid være opmærksom på, at du i disse tider med coronavirus skal overholde retningslinjerne for god hygiejne og for hensyn til andre, herunder hvor mange der samles på ét sted. Læs mere på hjerteforeningen.dk/corona og få al nødvendig viden.

Gør statiner mig glemsom, og sløver de min hjerne? 

Hvis du har de bekymringer som hjertepatient, er du ikke alene. For mange er nervøse for, om pillerne, der tages mod forhøjet kolesterol, har en negativ effekt på de kognitive evner. 

Statiner er noget af det mest anvendte medicin. Men desværre oplever vi, at der er en udbredt bekymring blandt brugerne for, at brug af statiner skulle hænge sammen med nedsat hukommelse og kognitiv tilbagegang, fortæller forskningschef i Hjerteforeningen Gunnar Gislason.  

Indtil videre har meget få forskningsstudier dog undersøgt, om der er hold i bekymringerne.  

Nu er der  nyt på området, efter at et hold australske forskere for nyligt har undersøgt netop sammenhængen mellem brug af statiner og ændringer i hukommelse, kognitiv funktion og hjernevolumen blandt ældre.  

 

Statiner skader ikke – tværtimod 

Studiet finder ingen sammenhæng mellem brug af statiner og tab af hukommelse og kognitiv funktion, forklarer Gunnar Gislason.  

Han peger på, at forskningen viser en opbremsning imed hensyn til tab af hukommelse blandt dem, der kom i behandling med statiner i løbet af undersøgelsesperioden 

Når forskerne så på de forskellige kognitive tests individuelt, fandt de, at hjertepatienter, der blev behandlet med statiner, oplevede en særligt beskyttende effekt med hensyn til deres indlæringsevne.   

– Det er enormt vigtig viden, fordi vi både kan bruge forskningen til at skabe tryghed, men også rent faktisk bliver meget klogere på en medicin, der udskrives ganske ofte til hjertepatienter over hele verden. 

 

Sådan gjorde forskerne 

Forskningsstudiet fulgte 1.037 australiere mellem 70 og 90 år bosat i ældreboliger. Alle deltagere fik testet deres hukommelse og kognitive funktioner med fem forskellige tests hvert andet år over en seksårig periode, og halvdelen fik scannet deres hjerne ved studiets start og efter to år. Forskerne inddelte de ældre i statinbrugere i hele perioden, aldrigbrugere og dem, som startede i behandling med statiner undervejs i perioden. Baseret på denne metode var forskerne i stand til at konkludere på resultaterne.