Pakker og portioner af mad- og drikkevarer har haft vokseværk de seneste 30-40 år. Det har danskerne også i en sådan grad, at over halvdelen er overvægtige. ”Ja tak, lidt mindre” er et nyt initiativ, som Hjerteforeningen er en del af, og som skal hjælpe danskerne til at holde en sund vægt.

Har du spørgsmål til artiklen, er du altid velkommen til at skrive os en mail - klik her.
(Du må meget gerne indsætte link til artiklen i din mail.)

I 00’erne lærte vi danskerne at spise mere frugt og grønt, og i 10’erne fik vi dem til at spise dobbelt så meget fuldkorn. 20’erne skal være portionsstørrelsernes årti, hvor vi får knækket overvægtskurven i Danmark. Det er 18 brancheorganisationer, virksomheder, fagforbund, sundhedsorganisationer og myndigheder gået sammen om i det offentlig-private partnerskab ”Ja tak, lidt mindre”.

Hjerteforeningen er en del af partnerskabet med det mål at forbedre alle danskeres hjertesundhed.

 

Mindre pakker betyder færre kalorier

Selv en lille reduktion på omkring 10 procent betyder noget, selvom den hverken kan ses eller mærkes. En scone med chokolade på 115 g i stedet for 130 g en gang om ugen giver ca. 350 g mindre på vægten på et år.

Det lyder måske af lidt, men når vi konstant udsættes for de større portioner inden for alle typer mad- og drikkevarer, så bliver det let til meget over en årrække, hvis der sniger sig ½-1-2 kg på hvert år.

I ”Ja tak, lidt mindre” oplyser Hjerteforeningen og tiltagets øvrige deltagere danskerne om sammenhængen mellem portionsstørrelser og forebyggelse af overvægt.

”Ja tak, lidt mindre” sigter mod, at de pakker og portioner, vi får tilbudt, skal være lidt mindre.

– Overvægt er ikke kun den enkeltes ansvar, men også samfundets ansvar, siger Natasha Selberg, der er ernæringsfaglige konsulent i Hjerteforeningen.

Hun peger på, at alt det, der er klar til at blive spist, som fx kage, slik, chips og drikkevarer, langsomt er steget i portionsstørrelse, og det gør det år efter år, uden vi rigtig lægger mærke til det.

Fx er standardstørrelsen på en slikpose i dag ofte 300-400 g på en tankstation mens den for 30 år siden var 100 g.

– Vi ved, at størrelsen på maden foran os i høj grad bestemmer, hvor meget vi spiser. Stigende pakke- og portionsstørrelser betyder, at vi spiser og drikker mere, end vi måske har behov for. At reducere pakke- og portionsstørrelser er dermed et af flere relevante tiltag for at forebygge overvægt.

 

Slut med supersizing

Natasha Selberg forklarer, at Hjerteforeningen er med i partnerskabet, fordi foreningen arbejder for et sundere madmiljø og et mere sundhedsfremmende samfund.

– Det skal være slut med supersizing. Vi vil rulle udviklingen tilbage til mere normale størrelser ved at supermarkeder, cafeer, kantiner og takeaway-steder gør portionerne lidt mindre. Vi kalder det downsizing. Og vi forbrugere skal med tiden komme til at se ”mindre” som en merværdi på linje med fx økologi eller dyrevelfærd.

Over halvdelen af den voksne danske befolkning er i dag overvægtige. Flere peger på, at grunden til den stigende overvægt skal findes i, at adgangen til energitæt, underlødig mad og drikke er steget, og at portioner og pakkestørrelser er vokset, samtidig med at fysisk aktivitet generelt er blevet en mindre del af hverdagen. Natasha Selberg siger:

– Overvægt kan ikke alene øge risikoen for hjerte-kar-sygdom og død, men også medføre sociale såvel som psykiske udfordringer. Derfor skal vi bekæmpe stigmatisering og sætte ind med strukturelle forebyggelsestiltag, som ændrer rammerne for og understøtter en sundere livsstil for alle danskere.

Læs mere om ”Ja tak, lidt mindre” på hjemmesiden

 

Fakta om “Ja tak, lidt mindre”

  • ”Ja tak, lidt mindre” er en forebyggende indsats mod overvægt, som skal øge tilgængeligheden af og efterspørgslen efter mad- og drikkevarer i lidt mindre pakker og portioner.
  • ”Ja tak, lidt mindre” er et partnerskab i regi af Rådet for sund mad. Der er 18 partnere: ALT for damerne/FIT LIVING, Bryggeriforeningen, Coop, De Samvirkende Købmænd, DI Fødevarer, Fagligt Selskab for Kliniske Diætister, FOA, Fødevarestyrelsen, Healthy Skinny Bitch, Hjerteforeningen, Kost- og Ernæringsforbundet, Kræftens Bekæmpelse, Københavns Professionshøjskole, Landbrug & Fødevarer, McDonald’s, Sundhedsstyrelsen, Tænketanken Frej, Aarhus Universitet.
  • Læs om at spise sundt her, hvor Hjerteforeningen giver gode råd.
  • 51 procent svarende til ca. 2,4 mio. voksne danskere er overvægtige. Hvis udviklingen fortsætter, vil det være to ud af tre i 2045, hvoraf hver tredje vil være svært overvægtig.
  • Portion size-effekt: Store pakker og portioner får os til at spise og drikke mere, uden at vi føler os mere mætte. Det gælder uanset alder, køn, uddannelse og socioøkonomisk status
  • Flertallet kan ikke se forskel, når de kigger på en række almindelige fødevarer i to forskellige størrelser, dvs. en i 100 procent størrelse og en, som er 10 procent mindre.
  • Ca. 20 procent af danskernes individuelle klimabelastning kommer fra vores fødevareforbrug. Hvis alle danskere spiste og drak 10 procent mindre som følge af downsizing, ville vores klimaaftryk – alt andet lige – være 2 procent mindre.

 

 Eksempler på effekt af downsizing

  • Hvis man en gang om ugen drikker en lille caffe latte med sødmælk (20 cl) i stedet for en stor (30 cl) vil man i løbet af et år få 2.860 kcal mindre og undgå ca. 400 g på vægten.
  • Hvis en familie på fire deler en 1½ l sodavand i stedet for 2 l en gang om ugen, vil hver person have sparet ca. 2.600 kalorier eller ca. 350 g på vægten årligt.
  • Hvis man en gang om ugen spiser en hakkebøf (7-10 procent fedt) på 125 g i stedet for 150 g, undgår man 2.080 kcal. Det svarer til knap 300 g fedtmasse pr. år.