Konsekvensen af nedlukningen er for mange mennesker alt for mange stillesiddende timer. Det vil få katastrofale følger for folkesundheden og vil betyde et fald i vores fysiske funktionsevne og forøget risiko for livsstilsygdomme som fx hjerte-kar-sygdom, diabetes og kræft. I et nyt og stærkt partnerskab mellem TrygFondens Center for Aktiv Sundhed, Dansk Firmaidrætsforbund, Hjerteforeningen, Kræftens Bekæmpelse og Ældre Sagen vil deltagerne både hver for sig og i fællesskab arbejde for at skabe nye motionsmuligheder for udsatte målgrupper.

Har du spørgsmål til artiklen, er du altid velkommen til at skrive os en mail (klik her).

Hele Danmark åbner i dag øjnene til den første mandag i 2021. En mandag, hvor danskerne stadig er afskåret fra eller begrænset i mulighederne for at mødes og dyrke sport, idræt og motion. Et nyt partnerskab, “Et aktivt Danmark – igen”, er bekymret for langtidskonsekvenserne af nedlukningen af det danske samfund. Den seneste analyse fra IDAN, der udkom i december 2020, viser, at idrætsdeltagelsen blandt voksne er faldet til 57 procent i 2020 fra 61 procent i 2016. Partnerskabet har især fokus på de ældre, de sårbare og udsatte, dem, der er isoleret uden ret meget fysisk kontakt til andre, og dem, der nu kun arbejder hjemmefra og er afskåret fra deres daglige fællesskab. Her er udfordringerne med inaktivitet som følge af coronaen formentligt en endnu større udfordring, end IDAN’s tal viser.

Vil øge bevægelse og sammenhold

Visionen for partnerskabet er derfor at fremme udviklingen af passionerede fællesskaber om motion og bevægelse for et sundere og mere aktivt Danmark – både under og efter coronakrisen. Partnerskabet vil inspirere til og arbejde hårdt for mere bevægelse og sammenhold i hverdagen for voksne danskere. Det er essentielt, at danskerne vender tilbage til deres tidligere fysiske aktivitetsniveau, og at aktivitetsniveauet for de danskere, der var og er fysisk inaktive, er særligt sårbare eller er udsatte ældre, øges.

Forpligtet til at gå nye veje

Partnerskabet, der har samarbejdet siden sommeren 2020, har forpligtet sig til at gå nye veje. En af udfordringerne, som partnerskabet særligt har fokuseret på, har været, hvordan motionsinspirationen kan komme direkte hjem i stuerne til flere danskere – og især inspirere sårbare og udsatte målgrupper, som ikke kan opsøge andre motionsmuligheder. Den udfordring har partnerskabet været i dialog med en række medier om i det seneste halve år, og det er derfor en stor glæde, at DR her til morgen er gået i luften med den første af en række funktionelle morgentræninger på DR 1, hvor vært Rikke Hørlykke inviterer alle til at motionere hjemme fra stuen og fra hjemmekontoret.

– Hjerteforeningen har oplevet stor efterspørgsel på onlinetræning siden den første nedlukning i foråret, og derfor er vi rigtig glade for og stolte over, at DR tilbyder tv-træning, som kommer alle danskere til gode i den kommende tid. Det er vigtigt, at vi holder os i gang – især nu, hvor mulighederne for at bevæge os, motionere og dyrke sport i grupper og fællesskaber er begrænsede. Og tv-træning kan forhåbentligt motivere og give en snert af fællesskabsfølelse i denne mærkelige tid, siger Anne Kaltoft, adm. direktør i Hjerteforeningen.

Stor ros til DR for fokus på bevægelse

TrygFondens Center for Aktiv Sundhed (CFAS), som er en af partnerne i partnerskabet, er en af de faglige sparringspartnere på morgentræningen og vil i forbindelse med den første række af morgentræninger bidrage med træningsfaglige input til DR.

Professor og overlæge Bente Klarlund fra TrygFondens Center for Aktiv Sundhed på Rigshospitalet er meget glad for, at DR hen over 2021 vil sætte fokus på motion og bevægelse – på mange platforme og i mange sammenhænge:

– Det er utroligt vigtigt, at nedlukningen ikke fører til fysisk inaktivitet, som hurtigt sætter sine spor i krop og sind. CFAS’ forskning viser, at blot 14 dage med nedsat bevægelse medfører tab af muskelmasse, giver mere af det farlige fedt omkring de indre organer og forårsager udvikling af en form for prædiabetes. Samtidig giver den fysiske inaktivitet dårligt humør og svækket koncentrationsevne. Men det er muligt at modvirke de sundhedsskadelige konsekvenser af nedlukningen ved at deltage i DR’s morgentræning, forklarer Bente Klarlund.

Modvirker stress, angst og depression

Bente Klarlund uddyber:

– Funktionel træning styrker kroppens naturlige bevægelser. Det smarte ved denne form for træning er, at man kan deltage og profitere af træningen, uanset hvem man er, og uden brug af særlige redskaber. Det er især vigtigt, at udsatte målgrupper deltager. Mange er alene i denne tid, og det kan skabe både fysisk og mental usundhed. Men fysisk træning modvirker stress, angst og depression, samtidig med at kroppen styrkes. Jeg er begejstret for, at DR skyder året i gang med funktionel morgentræning og sætter fokus på bevægelse i hele 2021.

Flere muligheder for at røre sig

Partnerskabet vil på forskellig vis supplere den morgentræning, som DR netop har skudt i gang. Hjerteforeningen tilbyder Hjertemotion Online. Det ligger på hjertemotion.dk og er en række træningsvideoer som et digitalt alternativ til det fysiske tilbud Hjertemotion, der i årets løb har været lukket ned, både regionalt og nationalt. Hjertemotion Online er vokset ud af coronasituationen, hvor Hjertemotion ad flere omgange sendte live via Facebook i foråret.

Derudover har Hjerteforeningen i foråret og efteråret optaget ti videoer med 15 minutters ”Hjertetræning” med ambassadør Thomas Evers Poulsen. De ligger på hjerteforeningen.dk/hjertetraening/.

Dansk Firmaidrætsforbund byder hver dag kl. 10-i-12 op til en aktiv pause i arbejdsdagen med ti minutters træning, der bliver sendt live på Facebook. Derudover udbyder Dansk Firmaidrætsforbund seks gratis webinarer i løbet af januar med fokus på kollegamotion i en coronatid til alle arbejdspladser.

________________________

 

FAKTA om morgentræning

Morgentræning på DR1 er en del af “Sammen i bevægelse” og bliver sendt alle hverdage kl. 6.45-7.00 og igen kl. 9.20-9.35 i umiddelbar forlængelse af morgensang.

Morgentræning skyder dagen i gang med bevægelse og træning med vært Rikke Hørlykke, som hver morgen vil introducere simple øvelser, der er gode at starte dagen på. Hver dag får Rikke besøg af en kendt gæst, som skal med ud på gulvet og kaste sig ud i Rikkes øvelser.

Se eller gense den første morgentræning her.

FAKTA om ”Sammen i bevægelse”

Efter et usædvanligt 2020, hvor corona pressede alle både fysisk og mentalt og udfordrede mulighederne for et aktivt liv i fællesskab, søsætter DR, Dansk Firmaidrætsforbund, Dansk Skoleidræt, DIF og DGI nu projektet “Sammen i bevægelse”, der skal inspirere danskerne til at bevæge sig sammen og hver for sig. Ambitionen med “Sammen i bevægelse” er at inspirere til bevægelse og skabe et fællesskab for danskerne hver uge hele året rundt i en krævende tid, hvor coronaen har gjort og stadig gør mange ting sværere. Hen over året producerer DR programmer og indhold, der gerne vil inspirere til bevægelse på alle DR’s flader.

Læs mere på dr.dk/bevaegelse.

DR, Dansk Firmaidrætsforbund, Dansk Skoleidræt, DIF og DGI vil naturligvis samarbejde med en lang række andre organisationer og gode kræfter i løbet af året for at skabe så meget aktivitet og motion som muligt for alle danskere, uanset hvor I landet de bor.