Dansk forskning, der netop er offentliggjort på den årlige europæiske hjertekongres, peger på, at 58 procent af de mennesker, som oplever at få et pludseligt hjertestop, har haft kontakt til lægen i de sidste to uger før hjertestoppet.  

Har du spørgsmål til artiklen, er du altid velkommen til at skrive os en mail (klik her).

European Society of Cardiologys (ESC’s) kongres bliver afholdt hvert år – og er i år online på grund af coronavirus (COVID-19). Mange danske hjerteforskere fremlægger resultater. Og et af de mest spændende er støttet af Hjerteforeningen.  

Det viser sig nemlig, at over halvdelen af de mennesker, som har deltaget i et forskningsstudie om hjertestop, rapporterer, at de har haft talt med en læge, inden for to uger før de oplevede, at deres hjerte pludselig stoppede. 

Læge Nertilia Zylyftari fra Herlev og Gentofte Hospital, der er en af forskerne bag studiet, forklarer ifølge Dagens Medicin:  

Den store risiko for dødsfald i forbindelse med et hjertestop uden for hospitalet understreger nødvendigheden af at identificere de underliggende risici. Dette er meget svært, fordi hjertestoppene er pludselige og uventede, men vores studie indikerer, at patienterne ikke havde det godt i dagene, der ledte op til hjertestoppet, siger læge Nertilia Zylyftari. 

 

Mange data ligger til grund for resultatet 

Førhen har forskere påvist, at et udsnit af de patienter, der senere hen oplever et hjertestop, har symptomer som brystsmerter, hjertebanken og stakåndethed før hjertestoppet. Derfor søger de lægens hjælp.  

Men forskerne har indtil nu ikke vidst, hvornår de mennesker har haft kontaktet lægen. 

Forskerne i det nye studie har undersøgt patientkontakten med lægen såvel som hospitalerne i det seneste år før hjertestoppet. Også Dansk Hjertestopregister er blevet anvendt af forskerne til at identificere de danskere, som havde fået hjertestop uden for hospitalet fra 2001 til 2014. De data blev sammenholdt med data fra CPR-registret. Formålet var at klarlægge, om og hvornår deltagerne i studiet besøgte lægen eller havde været på hospitalet. 

det sidste år havde 26 procent ugentlig kontakt med deres læge, men i løbet af de sidste to uger op til hjertestoppet var andelen af personer med kontakt til lægen 54 procentKun 14 procent af befolkningen har normalt kontakt til deres egen læge i samme tidsrum. 

– Vi glæder os over, at vi har støttet et studie, der kan vise, hvordan samspillet er mellem læge og patient op til en så alvorlig situation. Dette er, så vidt vi ved,det første studie, der ser på, hvor ofte mennesker, der efterfølgende oplever hjertestop, har kontakt til hospitalet og lægen et år før hjertestoppet, siger Gunnar Gislason, der er forskningschef i Hjerteforeningen.