Sundhedsstyrelsens fjerde delrapport fra undersøgelsen "Danskernes Rygevaner 2019" viser, at der ryges i hjemmet i 16 procent af alle husstande, og i 9 procent af alle husstande med hjemmeboende børn. Rapporten beskriver eksponering for tobaksrøg, både indendørs og udendørs.

Har du spørgsmål til artiklen, er du altid velkommen til at skrive os en mail (klik her).

Udsættelse for tobaksrøg øger risikoen for at udvikle flere former for kræft, hjerte-kar-sygdom, astma og infektioner i luftvejene. Børn er særligt sårbare over for røg i omgivelserne.

Det er ikke kun rygning i hjemmet, der gør, at befolkningen bliver eksponeret. Rygning foregår stadig på 7 procent af alle arbejdspladser. Næsten hver fjerde oplever, at naboens røg trænger ind i hjemmet. Her er problemet størst for dem, der bor på kollegium eller i lejlighed.

– Rygning i hjemmet er stadig et sundhedsproblem og et problem, som ovenikøbet er socialt skævt fordelt. Derfor er den nye tobakshandlingsplan tiltrængt, men vi skal gøre endnu mere, bl.a. sikre øget hjælp til rygestop og endnu højere priser på tobak, siger Anne Kaltoft, adm. direktør i Hjerteforeningen.

Vigtigt med røgfrie miljøer

Også udendørs bliver vi eksponeret, især på caféer og restauranter samt til koncerter, festivaler og andre offentlige samlinger, hvor halvdelen af dem, der ryger daglig,t angiver, at de altid eller ofte ryger. Det er dog også et problem ved busstoppesteder, på togperroner, i zoologiske haver og  på sportsstadioner, hvor rygning foregår hyppigt.

– Det er vigtigt med røgfrie miljøer, hvis vi skal forebygge, at børn og unge begynder at ryge, for caféer og restauranter, i forlystelsesparker mv. er steder, hvor børn og unge eksponeres for rygning, siger Sundhedsstyrelsens Niels Sandø, enhedschef i Forebyggelse.

Hjælp til rygestop

Undersøgelsen viser også, at 5 procent dagligt eller flere gange om ugen ryger indendørs, hvor der er hjemmeboende børn i husstanden, mens 3 procent bruger e-cigaretter indendørs i husstande, hvor der er hjemmeboende børn.

– Der er en særlig opgave i forhold til at sikre, at alle børn kan leve uden udsættelse for tobaksrøg og lignende, og her er det vigtigt at sikre, at der er tilbud om hjælp til rygestop, og at borgerne kender til tilbuddene, siger Niels Sandø.

Undersøgelsen “Danskernes Rygevaner 2019” er foretaget på en anden måde end tidligere undersøgelser. Derfor kan denne undersøgelse ikke sammenlignes med tidligere undersøgelser.