Det er særligt vigtigt for patienter, der skal have transplanteret et nyt organ, at de bliver vaccineret inden, så de er beskyttet mod infektioner. For at sikre, at det sker, har Infektionsmedicinsk Klinik på Rigshospitalet nu oprettet et tilbud til patienter, der er på venteliste til transplantation.

Har du spørgsmål til artiklen, er du altid velkommen til at skrive os en mail (klik her).

For patienter, der har fået transplanteret et organ, kan en ellers almindelig infektion i værste fald føre til alvorlig sygdom.

Et nyt tilbud på Infektionsmedicinsk Klinik på Rigshospitalet skal sikre, at patienter, der skal organtransplanteres, får rådgivning om forebyggelse af infektioner og bliver tilbudt alle relevante vaccinationer, allerede når de kommer på venteliste til organtransplantation. Det fortæller overlæge og professor Susanne Dam Poulsen i en pressemeddelelse fra Rigshospitalet.

– Når en patient har fået et nyt organ, skal patienten resten af livet tage medicin, der dæmper immunforsvaret, så kroppen ikke afstøder det nye organ. Det betyder samtidig, at kroppens immunforsvar kan have sværere ved at bekæmpe sygdomme, og derfor er det vigtigt at sikre, at der er taget stilling til forebyggelse allerede inden transplantation. Patienterne kan let vaccineres mod en række almindelige og potentielt alvorlige sygdomme, fx lungebetændelse forårsaget af pneumokokker, siger hun.

 

Undgår frygt for udbrud

Et eksempel på en sjælden sygdom, der potentielt er alvorlig for transplanterede patienter med nedsat immunforsvar, er mæslinger. Sidste år var der et udbrud med 90.000 tilfælde i Europa.

– Det skaber utryghed blandt transplanterede patienter, når der forekommer udbrud af for eksempel mæslinger. Nu tager vi – sammen med patienten – stilling til, om vaccination er nødvendig. De patienter, der ikke er beskyttede, får tilbudt de vigtige vacciner inden transplantationen, så ingen skal bekymre sig om at blive smittet med mæslinger, fordi de skal hente deres børn eller børnebørn i institution.

 

Behov for ekstra vaccinationer

Patienter behøver ikke selv kunne huske, hvilke vaccinationer de har fået. Infektionsmedicinsk Klinik tager blodprøver for at fastslå, hvilke vacciner man mangler.

– Vi taler også med patienterne om, hvilke særlige behov de har. Hvis de rejser meget i bestemte områder af verden, er der særlige vacciner, vi råder dem til at få inden transplantationen. Vi lægger også en plan for, hvordan de skal vaccineres efter deres transplantation, siger sygeplejerske Helene Schønheyder i pressemeddelelse.

Tidligere har ansvaret for vaccinationer ligget flere steder. Det betyder, at patienter ikke altid har fået alle de nødvendige vaccinationer inden en transplantation. Med tilbuddet fra Infektionsmedicinsk Klinik får patienterne én samlet indgang til vaccinationer.

Tilbuddet er etableret i samarbejde med de klinikker, der står for behandling af transplanterede patienter på Rigshospitalet. Foreløbig dækker det patienter, der enten står eller kommer på venteliste til lunge-, hjerte-, bugspytkirtel- og levertransplantation på Rigshospitalet.