Den 17. september 2019 var Katrine på vej hjem til en veninde. Katrine havde netop sat sin fem måneder gamle datter Matilde i en autostol - da Katrine opdagede nogle fremmede lyde fra datteren. Læs Matildes historie her.

Har du spørgsmål til artiklen, er du altid velkommen til at skrive os en mail (klik her).

Matildes læber blev blå. Katrine tænkte i første omgang, at Matilde frøs, og tog hende derfor med indenfor. Katrine lagde Matilde på spisebordet, og i det øjeblik fik Matilde hjertestop.

Katrine ringede straks 112, hvor en sygeplejerske vejledte hende i, hvordan hun skulle give hjertemassage. Ambulance, lægebil og helikopter blev sendt af sted, og da de nåede frem, overtog redderne hjertemassagen. Det lykkedes ambulancefolkene at få gang i Matildes hjerte under transporten til den helikopter, som skulle flyve hende til Skejby Sygehus.

På hospitalet blev Matilde lagt i kunstig koma i to døgn. Da lægerne forsøgte at vække hende, fik Matilde hjerterytmeforstyrrelser og blev akut overflyttet til Rigshospitalet, hvor hun blev indlagt på intensiv. Her endte Matilde med at ligge to uger i koma.

Familien blev rådet til at tage hjem et par dage, da de også har en datter på to år, som de skulle tage sig af. Efter to ugers lang og hård ventetid modtog forældrene det opkald, de havde ventet på – Matilde var vågnet. Forældrene tog ind på Rigshospitalet, hvor deres lille pige endelig havde åbnet sine øjne. Men lykken varede ikke længe. Samme aften blev Matilde ramt af hjertestop igen og blev lagt i respirator.

 

Måtte til Toronto

Heldigvis lykkedes det lægerne på Rigshospitalet at finde ud af, hvad Matildes hjerte fejlede. Lægerne måtte helt til Toronto for at finde et lignende tilfælde. Matildes sjældne hjertefejl er en ionkanalsygdom, hvor nogle af hendes hjerteceller og elektriske signaler til hjertet ikke virker, som de skal. Hvis hun ikke får medicin, kan hun få alvorlige forstyrrelser i hjerterytmen.

Matilde fylder snart et år. Hun er heldig, at hun ikke har taget skade af hjertestoppet, da Katrine reagerede hurtigt. Katrine er taknemmelig for den behandling, de har fået på Rigshospitalet, og for, at hendes og hendes mands lille datter har det godt.

Vi har spurgt Katrine, hvordan hun håndterer denne tid med coronavirus. Katrine fortæller, at de har været ekstra påpasselige med, hvem de omgås. Matildes far tager stadig på arbejde, som han plejer – men de spritter ekstra af og bruger deres sunde fornuft. Hjertelægerne har sagt god for, at Matilde kan komme tilbage i vuggestue. Hun trives godt med at være tilbage med de andre børn.

 

Følg os på Facebook

Følg med på Hjerteforeningens Facebookside, og kommentér på gode historier som Matildes.