Blodprop i lungerne er en sygdom med høj dødelighed. Det skyldes, at belastningen af højre hjertehalvdel, der pumper blodet til lungerne, bliver for stor, hvorfor hjertet svigter. Blandt kredsløbssygdommene er blodprop i lungerne den tredjehyppigste dødsårsag, kun overgået af blodprop i hjertet samt blodprop og blødning i hjernen. Der dør ca. 500.000 om året i EU som følge af sygdommen.

Har du spørgsmål til artiklen, er du altid velkommen til at skrive os en mail (klik her).

Behandlingen for akut lungeblodprop fokuserer i dag alene på at fjerne blodproppen. Men når man rammes af en akut blodprop i lungerne, trækker lungernes øvrige blodkar sig sammen, så det bliver endnu sværere for blodet at passere. Teoretisk set kunne det derfor være gavnligt at give patienter med akut blodprop i lungerne medicin, som får blodkarrene til at slappe af og udvide sig.

Forskere fra Aarhus Universitetshospital og Aarhus Universitet har derfor undersøgt effekten af tre lægemidler på grise, som var påført akutte blodpropper i lungerne. Grisene blev undersøgt med blodtryksmåling i lungekredsløbet, MR-skanning, hjerteultralyd og blodprøver undervejs i forsøget.

– Vi har undersøgt tre mulige lægemidler, og vi fandt, at alle disse behandlinger er i stand til at udvide lungeblodkarrene uden risici, siger læge og ph.d. Jacob Schultz.

Forskningsmodellen med lungeblodpropper på grise er udviklet af forskerne i Aarhus, og den er meget sammenlignelig med akut blodprop i lungerne hos mennesker, hvilket gør den ideel til at undersøge effekten af en lang række nye behandlingsmuligheder.

Resultaterne fra studiet bidrager med ny, vigtig viden, der kan føre til nye studier, som undersøger effekten hos mennesker, og dermed bidrage til at forbedre behandlingen af patienter med akut blodprop i lungerne.

Forskningen er støttet af Hjerteforeningen.