Flere end seks ud af 10 danskere ønsker kaloriemærkning, viser ny undersøgelse fra YouGov. Hjerteforeningen vil gøre kaloriemærkning af fastfood og takeaway lovpligtig. Få 5 gode tips til, hvordan du undgår fastfoodfælderne
Har du spørgsmål til artiklen, er du altid velkommen til at skrive os en mail (klik her).
Andelen af overvægtige danskere er markant stigende. Det samme er antallet af måltider, der bliver indtaget uden for hjemmet. Men det er nærmest umuligt at gennemskue, hvor mange kalorier der er i de burgere, kaffedrikke eller sandwiches, vi køber.
En ny undersøgelse fra YouGov viser, at flere end 6 ud af 10 danskere ønsker kaloriemærkning. Omtrent samme antal vurderer, at mærkningen i høj grad kunne hjælpe dem til at takke nej til forsøg på mersalg.
I kampen mod fedme og livstilssygdomme er Hjerteforeningen, Kræftens Bekæmpelse og Diabetesforeningen derfor gået sammen om at få indført obligatorisk mærkning af kalorier hos de større fastfoodkæder.
– Hjerteforeningen og de andre sundhedsorganisationer har i mange år forsøgt at få butikskæderne til at indføre kaloriemærkning på frivillig basis, der vi ved, at det har en betydelig effekt. Vi må desværre konstatere, at frivillig kaloriemærkning har fejlet, og derfor slår vi nu et slag for obligatorisk kaloriemærkning, som gør det muligt for forbrugerne at træffe et valg på et oplyst grundlag, siger forebyggelseschef i Hjerteforeningen, Morten Ørsted-Rasmussen.
EU-lovgivning bør skærpes
I EU er det blevet besluttet, at europæiske supermarkeder skal oplyse om kalorieindholdet i varerne på hylderne – dvs. på kartoner, poser og flasker i supermarkederne. Samme nemme adgang til kaloriemærkning af fastfood og takeaway er dog endnu ikke et krav, og det er op til de enkelte EU-lande, om de vil gøre kaloriemærkningen lovpligtig. Det vil de tre sundhedsorganisationer nu arbejde for bliver indført ved lov.
– Folkesundhed er et fælles anliggende. Det er derfor på tide, at der bliver taget politisk ansvar, så vi kan få bremset fedmeepidemien i tide og sikre, at prognosen om at 70 procent danskere er overvægtige i 2040 ikke går i opfyldelse, siger forebyggelseschefen i Hjerteforeningen.
Truende udvikling i overvægt
Det er netop udviklingen af overvægtige danskere, som får sundhedsorganisationerne til at arbejde for obligatorisk kaloriemærkning. 51 pct. af danskerne er overvægtige, hvilket er 250.000 flere end for bare fire år siden. Det er en alvorlig trussel mod folkesundheden og det danske sundhedssystem, da overvægt øger risikoen for en lang række sygdomme, bl.a. type-2 diabetes, hjerte-kar-sygdomme og kræft.
Dokumenteret effekt
Der er solid dokumentation for, at kaloriemærkning får kunderne til at vælge mad- og drikkevarer med færre kalorier. Med kaloriemærkning bliver sammenhængen mellem produkt, pris og kalorieindhold nemlig helt tydelig dér, hvor kunden beslutter sig, fx på menutavler, menukort og app’s. Mærkningen bliver af bl.a. verdenssundhedsorganisationen fremhævet som et effektivt tiltag i forebyggelse af overvægt og er allerede indført i en række lande, bl.a. USA, England og Australien. Med indførelse af obligatorisk kaloriemærkning bliver udbuddet typisk også reguleret i en form af udbud af mere kalorielette mad- og drikkevarer, i mindre portioner eller sundere sammensætning af menuerne.
Politisk opbakning til obligatorisk kaloriemærkning
Udover presset fra sundhedsorganisationerne er der i dele af det politisk landskab opbakning til at få gennemført obligatorisk kaloriemærkning. Bl.a. Socialdemokratiet og Alternativet mener således, at det skal være lovpligtigt. Sidstnævnte fremsætter i nær fremtid beslutningsforslag i Folketinget om obligatorisk kaloriemærkning.
5 tips til fastfood
Du kan faktisk selv gardere dig mod at falde i de mange fælder, der ligger på lur, når du fx køber fastfood. Få her Hjerteforeningens 5 bedste tips:
- Tjek kalorieindholdet i din mad, der hvor det er muligt. Et aftensmåltid bør ligge på 500-600 kcal. Hvor meget er der i dit valg af fastfood?
- Drop de færdige menuer og vælg kun det bedste. Spis kun det, der er kalorierne værd.
- Fald ikke for lokketilbud og mersalg. Gå mod strømmen og ”downsize” din menu.
- Vælg sushi som fastfood. Fisk gavner hjertet.
- Køb grøn fastfood. Gå efter de grønne færdigretter og ”to go salater”.
Fakta om kaloriemærkning. ”Det vigtigste på fem minutter”
https://www.cancer.dk/dyn/resources/File/file/8/4978/1509967076/171101_faktaark-vs.1.2.pdf
Læs mere: https://hjerteforeningen.dk/2018/11/saadan-undgaar-du-butikkernes-usunde-tilbud/