Kortere indlæggelsestid og tabletbehandling derhjemme er fremtiden for danske patienter med hjerteklapbetændelse. Det viser ny dansk forskning støttet af Hjerteforeningen

Har du spørgsmål til artiklen, er du altid velkommen til at skrive os en mail (klik her).

60-årige Simone Lensbøl blev for to år siden indlagt på Herlev Hospital med betændelse i hjertet. Hun blev tilbudt at være med i et forsøg, hvor hun i stedet for at være indlagt i 6-8 uger og få antibiotika gennem årene kunne være derhjemme og få behandling med tabletter. Det tog hende nøjagtigt 2 sekunder at takke ja til at være med i projektet.

– Jeg følte mig mindre syg og oplevede en enorm frihed og fleksibilitet ved at modtage behandling derhjemme. Jeg kunne passe min træning og min gamle kat, som ikke kunne være alene i så lang tid. I den periode hentede jeg også min nye bil, som jeg netop havde købt. Jeg var stadig tilknyttet hospitalet og fik taget blodprøver 2-3 gange om ugen, så det føltes ikke utrygt på nogen måde, siger hun.

Hurtig behandling nødvendigt
Simone Lensbøl er en ud af de omkring 600 danskere, som hvert år bliver ramt af betændelse på hjerteklapperne også kaldet endocarditis. Sygdommen kan være dødelig og medføre alvorlige skader, fordi bakterierne ødelægger hjerteklappernes væv. Hurtig behandling er derfor nødvendigt. I dag bliver patienterne typisk indlagt i seks uger, hvor de får sprøjtet antibiotika ind i årene.

Men et nyt stort studie blandt hjertecentre over hele landet viser, at patienterne kan slippe for mange ugers indlæggelse og i stedet blive behandlet derhjemme uden, at det forringer behandlingen. 400 patienter deltog i studiet. De blev delt op i to grupper efter, at den kritiske fase på typisk 10 dage var overstået. Den ene gruppe fortsatte behandlingen på hospitalet, mens den anden gruppe fik behandling i hjemmet med hyppige kontroller på hospitalet. Resultaterne var lige gode for de to grupper og er netop blevet offentliggjort i det anerkendte tidsskrift New England Journal of Medicine.

– Det er en stor udfordring for patienterne at være indlagt i seks uger for at modtage intravenøs behandling. Kortere indlæggelsestid har givet bedre resultater ved andre sygdomme, og antibiotika i pilleform kunne være en sikker metode, derfor etablerede vi samarbejdsprojektet, siger Henning Bundgaard, projektleder, overlæge og professor ved Rigshospitalet.

Store perspektiver
Gunnar Gislason, forskningschef i Hjerteforeningen, glæder sig over resultaterne af projektet, som Hjerteforeningen har støttet med 2.480.000 kroner. Han ser store perspektiver i hjemmebehandling for patienterne.

– At få behandling derhjemme er klart at foretrække fremfor at være indlagt på hospitalet, så længe der er de samme udsigter til at blive rask. Studiet er unikt, fordi man undersøger om en meget alvorlig sygdom kan behandles mere skånsomt med tabletter i hjemmet i stedet for at være indlagt i lang tid. Det giver patienterne større livskvalitet og bedre mulighed for at komme sig, siger han.

Simone Lensbøl er i dag tilbage til sit job som Clinical Safety Associate på Novo Nordisk og har det godt.

– Heldigvis mærker jeg intet til hjerteklapperne. Ved min sidste kontrol så alting fint ud, siger hun.