Ny forskning fra Aarhus Universitetshospital viser, at udvalgte patienter, som ellers ikke kan genoplives og har langvarigt hjertestop, kan overleve efter behandling med hjertelungemaskine

Har du spørgsmål til artiklen, er du altid velkommen til at skrive os en mail - klik her.
(Du må meget gerne indsætte link til artiklen i din mail.)

 

Der er brug for nye tiltag for at forbedre chancerne for overlevelse.

 

I Region Midtjylland er der eksempelvis ca. 850 hjertestop uden for hospital om året, og kun godt 10 % af patienterne overlever. Det skriver Aarhus Universitetshospital på sin hjemmeside.

 

De vigtigste elementer i behandlingen er hjertelungeredning og behandling af årsagen til hjertestoppet.

 

Hos få udvalgte patienter kan anvendelse af en hjertelungemaskine dog understøtte patientens kredsløb midlertidigt og købe tid til, at hjertefunktionen kommer sig.

 

Maskine bruges på ny måde

En hjertelungemaskine bruges rutinemæssigt under hjerteoperationer og kan erstatte patientens hjerte- og lungefunktion. Det gør den ved at pumpe iltet blod rundt i kroppen.

 

Teknikken har længe været anvendt til kritisk syge patienter med alvorligt hjerte- eller lungesvigt og til afkølede patienter med hjertestop. Men de senere år har der været stadig større interesse for at bruge hjertelungemaskine til den store gruppe af ikke-afkølede patienter med hjertestop.

 

Nu har forskere fra Aarhus Universitetshospital og Aarhus Universitet gennemgået behandlingsforløbet for 21 patienter med hjertestop opstået uden for hospital, som fik behandling med hjertelungemaskine på Aarhus Universitetshospital fra 2011 til 2015.

 

Forbedret overlevelsesrate

Patienterne fik hjertemassage fra kort efter hjertestoppet, og indtil de blev lagt på hjertelungemaskine på hospitalet. Udløsende årsager til hjertestoppet forsøgte man at behandle, lyder det i nyheden fra Aarhus Universitetshospital.

 

– Behandling ved hjertestop med hjertelungemaskine kan tilbydes nogle få af de patienter, der får hjertestop uden for hospital, og som overlever frem til ankomst til hjertecenter, fortæller læge og forsker Jesper Fjølner fra Operation og Intensiv Øst på Hoved-Hjerte Centret ved Aarhus Universitetshospital til hjerteforeningen.dk.

 

Normalt overlever godt ca. 10% hjertestop uden for hospital, men godt 30% i undersøgelsen (7 patienter) overlevede med ingen eller begrænset hjerneskade.

 

– De havde formentlig alle været døde uden behandling med hjertelungemaskinen. Behandlingen har betydelige risici og bivirkninger og kan kun tilbydes nogle få, hvorfor vi i fremtiden vil forsøge at afklare hvilke patienter, der kan få gavn af og skal tilbydes behandlingen.

 

I gennemsnit havde patienterne hjertestop i 2 timer i alt, før hjertelungemaskinen var startet, hvilket er længere end i andre internationale opgørelser. Trods dette var overlevelsen ikke dårligere på Aarhus Universitetshospital.

 

Patienterne havde hjertestop af forskellige årsager herunder blodprop i lungen, hjerterytmeforstyrrelse, medfødt hjertesygdom, hjertesvigt og blodprop i hjertet. Alle de overlevende patienter havde hjertestop på grund af blodprop i hjertet og fik en ballonudvidelse før eller under hjertelungemaskine-behandling.

 

LÆS MERE i den videnskabelige artikel om resultatet her.