Nyt forskningsstudie fra Hjertemedicinsk Afdeling på Herlev og Gentofte Hospital viser, at flere patienter med hjerteflimmer siden 2010 er sat i blodfortyndende behandling og derfor med større sandsynlighed undgår blodpropper i hjernen.

Har du spørgsmål til artiklen, er du altid velkommen til at skrive os en mail (klik her).

 

Hjerteflimmer er en af de mest almindelige former for hjerterytmeforstyrrelse, og patienter med hjerteflimmer har høj risiko for også at blive ramt af blodprop i hjernen. Derfor bliver mange patienter med hjerteflimmer sat i livslang behandling med blodfortyndende medicin. Medicinen er dog et tveægget sværd: Den forebygger blodprop i hjernen, men den øger også risikoen for hjerneblødning. Kan den risiko gøre, at nogle læger og patienter fravælger behandling med blodfortyndende medicin? Det har en gruppe forskere fra Hjertemedicinsk Afdeling, Herlev og Gentofte Hospital, undersøgt. Det skriver Gentofte Hospital i en pressemeddelelse.

 

Modtager ikke behandling

– Vores forskning tyder på, at patienter med hjerteflimmer er underbehandlet. Kun 70 % af de patienter, der ifølge anbefalingerne bør få blodfortyndende behandling, modtager den korrekte behandling. Det vil sige, at 30 % af de patienter, der potentielt vil have stor gavn af behandlingen, rent faktisk ikke modtager den, fortæller læge Jonas Bjerring Olesen fra Forskningsenheden.

 

Forskningschef for Hjerteforeningen, Gunnar Gislason, forklarer:

– Studiet viser, at vi er blevet meget bedre til at starte de rigtige patienter i forebyggende blodfortyndende behandling. Det gælder især de patienter, som har høj risiko for at få blodprop i hjernen i forbindelse med atrieflimren. Det er meget opmuntrende og viser, at vi er langt på vej og dygtige til at udvælge de rigtige patienter, som har gavn af behandlingen.

 

Fremgang siden 2010

Forskningsprojektet har fulgt patienter fra 2005-2015 og Jonas Olesen understreger, at der har været en betydelig fremgang siden 2010, hvor kun 40-50 % fik blodfortyndende behandling.

 

Det er især ældre patienter med høj risiko for en blodprop, der nu bliver sat i blodfortyndende behandling. Studiet har ligeledes vist, at specielt kvinder tidligere var underbehandlet.

 

Lægerne Jonas Bjerring Olesen og Kasper Gadsbøll samt professor og overlæge Gunnar Gislason har i deres forskning undersøgt data for 120.000 danskere med hjerteflimmer. Blandt dem vil omkring 100.000 patienter, dvs. 85 %, have større gavn end ulempe af blodfortyndende behandling.

 

De cirka 20.000 patienter, der ikke bør modtage blodfortyndende medicin, er hovedsageligt unge under 65 år, hvis risiko for blodprop er relativ beskeden selv uden behandling. Forskningen er netop blevet udgivet i European Heart Journal, som er det mest anerkendte europæiske tidsskrift inden for hjertesygdomme.