Livet tog en brat drejning for Sólveig Hrönn Sigurðardóttirs, da kroppen pludselig sagde stop for halvandet år siden. Hun var 30 år og nybagt mor for anden gang, da lægerne gav hende beskeden: alvorlig hjertesvigt

Har du spørgsmål til artiklen, er du altid velkommen til at skrive os en mail (klik her).

– Jamen, jeg fejler jo ikke noget alvorligt? Jeg er netop blevet mor til mit andet barn – kan jeg virkelig dø af det her?

Hjertelægerne på Rigshospitalet havde netop fortalt Sólveig Hrönn Sigurðardóttirs, at hun led af alvorlig hjertesvigt. Hendes hjerte var vokset til dobbelt størrelse og pumpede kun cirka en fjerdedel af, hvad det burde.

– Jeg var i chok og forstod ikke, hvad lægerne netop havde sagt. Jeg var jo ikke 80, men kun 30 år, så hvorfor var jeg pludselig blevet så dårlig, at jeg måtte kæmpe for mit liv?

Træthed og smerter
Forud var gået et ungdomsliv med store helbredsmæssige udfordringer med slemme smerter i brystet, vejrtrækningsproblemer og massiv træthed. Hendes hjerte blev aldrig tjekket.

Under begge graviditeter steg hendes blodtryk voldsomt. Sólveig fik pletter for øjnene og blev forpustet, selvom hun ikke anstrengte sig. Heller ikke i den forbindelse blev hendes hjerte undersøgt, og problemerne fortsatte efter graviditeten.

Blå blink til Rigshospitalet
Forklaringen fik Sólveig, da hun en dag blev så dårlig, at der blev ringet 112. I dagevis havde den nybagte mor slæbt sig omkring, sovet meget, været modløs og haft smerter.

På Hillerød skannede de hendes hjerte og kunne se, at den var helt gal. Få timer senere lå hun på intensiv på Rigshospitalet og fik at vide, at hun kunne dø af det her.

Indlæggelsen varede 11 dage, og på trods af den alvorlige diagnose hjertesvigt og det faktum, at lægerne ikke kunne garantere, at hun ville få det bedre, har Sólveig i dag trodset de dystre udsigter.

– Mit hjertes pumpefunktion er nu ca. 45 procent – mere, end nogen havde turdet håbe på. Min læge har sagt, at han ikke længere er bekymret for mig, og at det nu handler om livskvalitet frem for overlevelse.

Sólveig vil være afhængig af medicin resten af sit liv. Til vinter skal hun igennem en gentest, der skal opklare, hvad der ligger til grund for, at hun er blevet ramt af hjertesvigt.

Læs mere på www.hjertesvigt.dk

Læs mere om Sólveig
I næste udgave af Hjertenyt (dec. 2016) kan du læse hele Sólveigs historie om hjertesvigt: ”Et forandret menneske”.