Anvendelse
Betablokkere bruges til mange forskellige hjertekarsygdomme.

Det er ikke alle betablokkere, der kan bruges til alle de forskellige hjertekarsygdomme. Betablokkerne er lidt forskellige i den måde de virker på.

Udover til hjertekarsygdomme kan betablokkere bruges til migræne, grøn stær, rysten på hænderne, forhøjet stofskifte mv.

Virkning
Betablokkerne har mange forskellige effekter. Den primære virkningsmekanisme er, at de blokerer betareceptorerne. Det er de steder i cellevæggen hvor stresshormonerne (adrenalin og noradrenalin) sætter sig. Det vil sige, at betablokkerne blokerer stresshormonernes virkning på kroppen.

Nogle af betablokkerne virker primært på de receptorer, der sidder i hjertet (beta 1-receptorerne). Andre virker på beta receptorerne i hele kroppen. Ved hjertekarsygdom vælger man typisk de betablokkere, der primært virker på hjertet.

Betablokkerne har flere konkrete virkninger på hjertet:

  • Pulsen bliver lavere
  • Blodtrykket bliver lavere
  • Den elektriske overledning i hjertet hæmmes
  • Hjertets behov for ilt mindskes

Mulige bivirkninger

85-90% får ingen bivirkninger af betablokkere. Bivirkningerne er forskellige for de forskellige betablokkere. Nogen gange kan lægen derfor godt foreslå, at du skal skifte til en anden betablokker, hvis du oplever bivirkninger.

De hyppigste bivirkninger er træthed, kvalme, mavesmerter, diarré, svimmelhed og kolde hænder og fødder. Hvis du har hårdt fysisk arbejde, kan du opleve, at dine muskler bliver trætte. Der er også en del, der oplever søvnforstyrrelser, mareridt og depression. Da medicinen sænker pulsen og blodtrykket, kan begge dele blive for lave. I sjældne tilfælde kan medicinen give impotens. Hos patienter med åreforsnævring i kranspulsårerne har impotens i hovedparten af tilfældene psykologiske årsager frem for medicinske. Hvis du har diabetes, kan betablokkere i nogle tilfælde maskere symptomerne på for lavt blodsukker.

Særlige forholdsregler
Du må aldrig stoppe brat med at tage betablokker. Det skal trappes ned over flere dage til uger. Der er risiko for hovedpine, hurtig puls, svedeture og trykken i brystet, hvis du stopper brat.

Læs mere om betablokkere på Dansk Lægemiddel Informations hjemmeside

Præparater

Indholdsstoffer

Atenolol

Bisoprolol
Carvedilol
Esmolol
Labetalol

Nebivolol
Propranolol

Sotalol

Metoprolol

 

Eksempler på handelsnavne

Atenodan
Atenolol

Bisoprolol

Carvedilol
Brevibloc
Labetalol

Trandate

Nebivolol

Propal
Propranolol

Sotalol

Metocar
Metomylan
Mepronet
Metoprolol
Metoprololsuccinat

Seloken
SeloZok

Zok-Zid

Bloxazoc

 

Læs om Metoprolol