Forside > Sygdomme > Raynauds fænomen
Hjertesygdom
Raynauds fænomen
Raynauds syndrom er en ufarlig tilstand, hvor dine fingre eller tæer bliver hvide, når du er udsat for kulde.

Raynauds syndrom er et fænomen, hvor blodårerne, der fører blod ud til fingre og tæer, kramper og lukker til, når du bliver udsat for kulde. Det medfører anfald af unormale kuldereaktioner og symptomer, som kan behandles med medicin eller undgås ved, at du holder dig varm.

Årsager

Raynauds syndrom kan deles op i primært Raynauds syndrom og sekundært Raynauds syndrom.

Ved primært Raynauds syndrom er årsagen ukendt. Sygdommen kan optræde hos ellers raske mennesker. Oftest viser primært Raynauds syndrom sig efter 40-års-alderen. 

Ved sekundært Raynauds syndrom er der forskellige årsager. Der kan være sammenhæng med anden sygdom, medicin eller arbejde med vibrerende maskiner.

Medvirkende årsager til anfald kan være:

  • Nyresygdom
  • Diabetes
  • Rygning
  • Medicinsk behandling med eksempelvis betablokkere

Symptomer

De første symptomer på anfald af Raynauds syndrom er, at dine fingre eller tæer bliver hvide, voksblege, kolde og ”døde”. Når de små pulsårer åbner sig igen, bliver dine fingre eller tæer først blå og dernæst helt røde. Tilstanden kan være smertefuld.

Behandling

Behandlingen af Raynauds syndrom er primært at undgå kulde. Det gør du ved at pakke dig ind i varmt tøj, handsker og lignende, når du skal ud i koldt vejr. Derudover fraråder vi dig at ryge. Rygning kan gøre dine anfald værre, fordi det får dine blodkar til at trække sig sammen.

Du kan også få tilbudt medicin såsom Calcium-blokkere og ACE-hæmmer, der udvider dine blodkar og forhindrer anfald.

Rygning

Hvis du ryger, har det en alvorlig effekt på hjertet, og det er derfor vigtigt, at du er røgfri og undgår passiv rygning, når du har en hjerte-kar-sygdom.

Ordforklaringer

Her en oversigt over betegnelser, som ofte bliver brugt som lægefaglige udtryk eller forkortelser.

  •  Raynauds syndrom kaldes også Raynauds fænomen eller Raynauds sygdom.

 

Hjertet kalder på dig

1 ud af 5 dør af hjertesygdom. Derfor kalder hjertet på din støtte, så flere kan overleve. Din støtte sikrer midler til hjerteforskning og nye behandlingsformer.

Støt i dag og red liv

Untitled(Påkrævet)